Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VATIKANAS
Velionis popiežius emeritas Benediktas XVI pašarvotas Vatikane
BNS
Scanpix
Benediktas XVI pašarvotas Šv. Petro bazilikoje.

Katalikai nuo pirmadienio Vatikane galės pareikšti paskutinę pagarbą velioniui popiežiui emeritui Benediktui XVI – jis tris dienas bus pašarvotas Šv. Petro bazilikoje.

Vokiečių teologas, kuris mirė šeštadienį, būdamas 95 metų amžiaus, Katalikų Bažnyčiai vadovavo aštuonerius metus, kol 2013-aisiais tapo pirmuoju po šešių amžių pertraukos atsistatydinusiu popiežiumi.

Jį pakeitęs popiežius Pranciškus ketvirtadienį vadovaus laidotuvių apeigoms didžiulėje Šv. Petro aikštėje, o po jų velionio palaikai bus palaidoti kape po Šv. Petro bazilika.

Benediktas XVI mirė Vatikano soduose esančiame vienuolyne „Mater Ecclesiae“, kur pastarąjį dešimtmetį gyveno.

Pirmadienį ryte jo palaikai perkelti į baziliką, kur tris dienas – dienos metu – su velioniu galės atsisveikinti visi tikintieji.

Sekmadienį Vatikano paskelbtose nuotraukose matyti velionis, aprengtas raudonu drabužiu, su auksu apkraštuota mitra ant galvos, paguldytas ant katafalko vienuolyno koplyčioje.

Benediktui XVI netikėtai atsistatydinus, susidarė neįprasta situacija, kai Vatikane gyveno du popiežiai – emeritas ir dabartinis pontifikas Pranciškus.

Benedikto XVI laidotuvėse taip pat bus naujovių.

Mirus popiežiui paprastai šaukiama kardinolų konklava naujam popiežiui išrinkti, bet šį kartą poste lieka Pranciškus ir jis vadovaus apeigoms.

Benedikto XVI laidotuvės bus „iškilmingos, bet paprastos“, skelbė Vatikanas. Velionis bus palaidotas popiežiams skirtoje vietoje po Šv. Petro bazilika.

Vatikanas dar nepaskelbė laidotuvių dalyvių sąrašo, tik nurodė, kad tarp delegacijų bus grupės iš Italijos ir Benedikto XVI gimtosios Vokietijos.

„Ištikimas tarnas“

Praėjusį kartą popiežiaus laidotuvėse – Jono Pauliaus II 2005 metais – dalyvavo milijonas tikinčiųjų ir valstybių vadovai iš viso pasaulio, tačiau Benediktas XVI buvo daugiau nesutarimų kelianti figūra.

Šis puikus teologas daug katalikų atstūmė tvirtu tradicinių vertybių gynimu. Jam, kaip popiežiui, buvo sunku įtvirtinti savo autoritetą Bažnyčioje, išgyvenusioje virtinę krizių, taip pat ir dėl dvasininkų vykdyto lytinio išnaudojimo.

Jo įpėdinis yra visai kitoks – argentiniečių jėzuitas, puikiai besijaučiantis tarp žmonių, bandantis kurti labiau užjaučiančią Bažnyčią.

Pranciškus Benedikto XVI atminimą pagerbė per tris Naujųjų metų renginius Vatikane ir dėkojo Dievui, kad Jis davė „šį ištikimą Evangelijos ir Bažnyčios tarną“.

86 metų Pranciškus yra užsiminęs, kad galėtų pasekti Benedikto XVI pavyzdžiu ir atsistatydinti, jei nebegalėtų vykdyti savo pareigų.

Liepos mėnesį kelio skausmus kenčiantis popiežius pripažino, kad jam reikia sulėtinti tempą arba pagalvoti apie pasitraukimą.

Gruodį popiežius atskleidė, kad pradėdamas eiti pareigas pasirašė atsistatydinimo raštą tam atvejui, jei dėl silpnos sveikatos jų nebegalėtų eiti.

Norinčiųjų atsisveikinti eilė

Prieš aušrą priešais baziliką, kurioje pašarvotas Benediktas XVI, esančioje aikštėje pradėjo formuotis eilė.

„Atvykau 6 val. ryto, atrodė normalu ateiti ir pagerbti jį po visko, ką jis nuveikė Bažnyčios labui“, – sakė italų vienuolė, sesuo Anna-Maria, stovėjusi eilėje.

Tikintieji ir smalsuoliai, laukdami eilėje, kuri, įpusėjus rytui, nusidriekė aplink Šventojo Petro aikštę, sparčiai ėjo centrine alėja, kad praeitų pro karstą.

35 metų Filippo Tuccio atvyko iš Venecijos naktiniu traukiniu, kad pamatytų Benedikto XVI palaikus.

„Norėjau atiduoti pagarbą Benediktui, nes jis atliko svarbų vaidmenį mano gyvenime ir išsilavinime. Atvykau čia apie 7 val. 30 min., vakar vakare išvykęs iš Venecijos“, – sakė F. Tuccio.

„Kai buvau jaunas, dalyvavau Pasaulio jaunimo dienose“, – teigė piligrimas, turėdamas omenyje periodiškai rengiamus jaunų tikinčiųjų susitikimus, kuriuose dalyvauja pontifikai. F. Tuccio pridūrė, kad studijavo teologiją, o „jo pontifikatas mane lydėjo universiteto metais“.

„Jis man buvo labai svarbus: dėl to, kas aš esu, dėl mano mąstymo būdo, mano vertybių. Todėl šiandien norėjau su juo atsisveikinti“, – atviravo jis.

Pirmadienį Šv. Petro bazilikoje pagarbos atidavimas truks 10 valandų. Antradienį ir trečiadienį prieš laidotuves ketvirtadienio rytą tam numatyta po dvylika valandų.

Saugumo pareigūnai teigė tikį, kad per pirmąją viešo atsisveikinimo dieną pro karstą praeis ne mažiau kaip 25 000 žmonių.

Tarp jų buvo ir 62 metų Marina Ferrante. Romietė atvyko likus valandai iki durų atidarymo, o aiškindama, kodėl atvyko, susijaudino.

„Manau, kad pagrindinis jo palikimas buvo išmokyti mus būti laisvus, – teigė ji. – Jis pasižymėjo ypatingu protu, sakydamas tai, kas jo tikėjime buvo svarbiausia, ir tai užkrėtė [kitus tikinčiuosius]. Kai jis mirė, pagalvojau, kad norėčiau būti tokia laisva, kaip jis.“

2023 01 02 13:53
Spausdinti