Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


REFERENDUMAS VENESUELOJE
Venesueloje per referendumą paremtos pretenzijos į Gajanos regioną
BNS
Scanpix
Venesuelos referendume paremtos pretenzijos į Gajanos regioną.

Venesuelos rinkimų pareigūnai sekmadienį paskelbė, kad 95 proc. rinkėjų per neįpareigojamą referendumą pritarė šalies teritorinėms pretenzijoms į didžiulę kaimyninės Gajanos dalį.

Karakasas į ją reiškia pretenzijas, teigdamas, kad ši teritorija buvo pavogta, kai daugiau nei prieš šimtmetį buvo nubrėžta siena.

Prezidentas Nicolas Maduro sveikino „triuškinamą „Taip“ pergalę visoje Venesueloje“.

Iš 20,7 mln. Venesuelos rinkėjų sekmadienį savo balsus atidavė apie 10,5 mln., sakė Nacionalinės rinkimų tarybos pirmininkas Elvis Amoroso.

Referendumas privertė sunerimti naftos turtingą Gajaną ir visą regioną dėl Venesuelos ketinimų ateičiai.

N. Maduro, kuris kitais metais sieks perrinkimo šaliai išgyvenant sunkią ekonominę krizę, tikisi, kad referendumo rezultatai pastiprins jo šalies pretenzijas į Gajanos Esekibo teritoriją.

Venesuela visada laikė Esekibą savo dalimi, nes Ispanijos kolonijiniu laikotarpiu šis regionas priklausė jos teritorijai, ir ilgą laiką ginčijo 1899 metais, kai Gajana dar buvo Britanijos kolonija, tarptautinių arbitrų nustatytą sieną.

Esekibas yra turtingas naudingųjų iškasenų. Be to, jis turi prieigą prie Atlanto vandenyno zonos, kurioje 2015 metais buvo aptikta komercinių kiekių naftos, atkreipusios N. Maduro vyriausybės dėmesį.

159,5 tūkst. kv. km teritorija sudaro du trečdalius Gajanos teritorijos ir taip pat ribojasi su Brazilija.

Gajana mano, kad referendumas yra žingsnis link aneksijos, todėl jos gyventojai dėl balsavimo yra sunerimę, nors Venesuelos vyriausybė sakė, kad nesiekia pateisinti įsiveržimo į šią teritoriją ar jos aneksijos.

Gajanoje tūkstančiai žmonių, parodydami solidarumą su savo vyriausybe, buvo suformavę gyvąsias grandines, o jų prezidentas Irfaanas Ali patikino, kad šalies sienos yra saugios.

Nepriklausomai nuo referendumo rezultatų, trumpuoju laikotarpiu mažai kas pasikeis. Esekibo gyventojai nebalsuoja, o referendumas yra teisiškai neįpareigojantis.

Tačiau nuo rugsėjo įtampa auga. N. Maduro vyriausybė sekmadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame teigiama, kad kai kurie Gajanos žmonės norėtų būti valdomi Venesuelos.

Gajanos sienas XIX amžiaus pabaigoje nustatė arbitrai iš Didžiosios Britanijos, Rusijos ir Jungtinių Valstijų. JAV atstovavo Venesuelai iš dalies todėl, kad Venesuelos vyriausybė buvo nutraukusi diplomatinius santykius su Britanija.

Venesuelos pareigūnai teigia, kad amerikiečiai ir europiečiai sąmokslavo, siekdami apgaule išvilioti žemę, ir tvirtina, kad 1966 metų susitarimas ginčui išspręsti iš esmės panaikino pirminį sprendimą.

Gajana, vienintelė anglakalbė Pietų Amerikos šalis, tvirtina, kad pradinis susitarimas yra teisėtas ir privalomas, ir 2018 metais kreipėsi į Tarptautinį Teisingumo Teismą (TTT) su prašymu tokiu jį ir pripažinti, tačiau teismo nutartis bus priimta tik po kelerių metų.

Penktadienį TTT nurodė Venesuelai nesiimti jokių veiksmų, kuriais būtų pakeista Gajanos kontrolė Esekibo regione, tačiau teisėjai konkrečiai neuždraudė pareigūnams rengti plebiscito. Gajana prašė teismo įpareigoti Venesuelą sustabdyti balsavimą.

2023 12 04 10:28
Spausdinti