Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
Vengrija iškvietė Ukrainos ambasadorių dėl „įžeidimų“
BNS
BNS Foto
Viktoras Orbanas.

Vengrija trečiadienį iškvietė Ukrainos ambasadorių, kaltindama Kyjivą „įžeidimais“, susijusiais su Budapešto pozicija dėl Rusijos invazijos.

Tokį žingsnį vengrų vyriausybė žengė premjerui Viktorui Orbanui savaitgalį laimėjus visuotinius rinkimus.

„Atėjo laikas Ukrainos lyderiams atsisakyti Vengrijos įžeidimų ir pripažinti Vengrijos žmonių valią“, – sakoma užsienio reikalų ministro Peterio Szijjarto pareiškime, paskelbtame jo „Facebook“ puslapyje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir kiti Kyjivo pareigūnai ne kartą kritikavo V. Orbaną dėl neutralaus, o kartais ir antiukrainietiško, Budapešto tono nuo vasario 24 dienos, kai Rusija inicijavo plataus masto invaziją į Ukrainą.

V. Orbanas, jau ilgą laiką laikomas artimiausiu Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininku Europos Sąjungoje, kaltina Vengrijos opoziciją per šį konfliktą stojant Kyjivo pusėn.

Premjeras taip pat atsisakė siųsti ginklus Ukrainai ar paremti sankcijas Rusijos energijos išteklių eksportui.

V. Zelenskio teigimu, V. Orbanas „prarado garbę“ dėl ryšių su V. Putinu.

Sakydamas pergalės kalbą po rinkimų, V. Orbanas kaip vieną iš savo ir Vengrijos valdančiosios partijos „Fidesz“ oponentų paminėjo V. Zelenskį.

„Vyriausybė atsisako kelti pavojų Vengrijos žmonių taikai ir saugumui, todėl netiekiame ginklų ir nebalsuojame už energetines sankcijas“, – „Facebook“ parašė P. Szijjarto.

Vengrija taip pat priėmė šimtus tūkstančių ukrainiečių pabėgėlių ir išsiuntė Ukrainai „iki šiol didžiausią“ humanitarinės pagalbos paketą, pridūrė ministras.

V. Orbano požiūrį į karą taip pat kritikuoja ES kaimynės Vidurio Europoje, įskaitant Čekiją ir Lenkiją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 06 15:13
Spausdinti