Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


VENGRIJA
Vengrijos premjeras: ES yra Sovietų Sąjungos parodija
BNS
Scanpix
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pirmadienį palygino Europos Sąjungą su jau nebeegzistuojančia Sovietų Sąjunga ir sakė, jog vienintelis skirtumas tarp jų tas, kad ES „dar nėra beviltiška.“

V. Orbanas kalbėjo šalies vakaruose esančiame Vespreme per nacionalinę šventę neilgai gyvavusiam 1956 metų Vengrijos sukilimui prieš sovietų įtaką paminėti. Tą sukilimą Maskva užgniaužė triuškinama karine jėga.

„Kartais istorija kartojasi. Laimei, tai, kas iš pradžių buvo tragedija, antrą kartą geriausiu atveju yra farsas. Maskva buvo tragedija. Briuselis yra nevykusi dabartinė parodija“, – maždaug tūkstančiui šalininkų pareiškė populistinių pažiūrų lyderis.

„Turėjome šokti pagal Maskvos dūdelę. Briuselis irgi groja, bet mes šokame kaip norime, ir net nešokame, jei nenorime“, – pridūrė jis.

V. Orbanas nuolat konfliktuoja su ES dėl įvairių klausimų, nuo žiniasklaidos ir teismų nepriklausomumo iki migracijos ir LGBTIQ teisių.

Pernai Europos Komisija įšaldė milijardus Vengrijai paskirtų eurų – dėl Budapešto pozicijos įstatymo viršenybės ir teisių klausimais.

V. Orbanas sprendimą sulaikyti šias lėšas palygino su sovietų priekaištais.

„Draugų pamokslavimas nepasikeitė, tik dabar tai vadinama paramos sąlygų procedūra. Partinis papeikimas Vengrijai dabar vadinamas Briuselio procedūra dėl teisinės valstybės“, – sakė jis.

Nuo 2010 metų valdantis nacionalistų lyderis dažnai lygina Briuselį ir sovietinių laikų Maskvą.

Tačiau šį kartą V. Orbanas teigė, kad ES dar nėra beviltiška.

„Maskva buvo nepataisoma, bet Briuselį ir Europos Sąjungą galima pataisyti. Vis tiek bus Europos rinkimai“, – sakė jis, turėdamas galvoje Europos Parlamento rinkimus kitų metų birželį.

V. Orbanas yra išreiškęs viltį, kad kitos populistinės partijos padarys proveržį rinkimuose ir privers ES keisti savo kursą dėl migracijos, LGBTIQ ir kitų klausimų.

Tuo metu Budapešte tūkstančiai žmonių dalyvavo demonstracijoje „demokratijai apginti“ ir reikalavo geresnių sąlygų mokytojams, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Keli protestuotojai smerkė V. Orbaną dėl palaikomų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, nepaisant Maskvos invazijos į Ukrainą.

„Mano nuomone, 1956-ųjų vengrai spjautų ant Orbano, jei pamatytų jį nusilenkiant Rusijos diktatoriui [Vladimirui] Putinui“, – sakė 47 metų buvusi mokytoja Teri Magos, dabar ieškanti darbo užsienyje.

Jos nuomone, V. Orbanas išduoda Europos vertybes ir aljansus.

2023 10 24 13:11
Spausdinti