Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Vien prie Bachmuto žuvo ir buvo sužeista iki 30 tūkst. Rusijos karių
ELTA
Scanpix
Ukrainos kariai netoli Bachmuto.

Nuo praėjusių metų gegužės per mūšius dėl Bachmuto žuvo ir buvo sužeista iki 30 tūkst. Rusijos reguliariosios kariuomenės karių ir „Vagner“ grupės samdinių.

Tai sakė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Didžiosios Britanijos delegacijos narys, vyresnysis patarėjas kariniais klausimais Ianas Stubbsas, trečiadienį kalbėjęs per ESBO forumą Vienoje, pranešė „Ukrinform“ korespondentas.

„Pastarąją savaitę Rusijai tęsiant žiaurų puolimą Donbase matėme intensyvias kovas. Rusija patiria itin daug aukų. Nuo praėjusių metų gegužės vien aplink Bachmutą žuvo 20–30 tūkst. „Vagner“ ir Rusijos reguliariosios kariuomenės karių. Tai didžiulis gyvybių praradimas, kai bendra teritorinė pažanga siekia maždaug 25 km“, – sakė jis.

Pasak britų karinio diplomato, vienam užimtos teritorijos kilometrui tenka daugiau nei 800 žuvusiųjų arba sužeistųjų, daugiausia – „Vagner“ samdinių. Jis pridūrė, kad patiriant tokius nuostolius „Vagner“ savininkui Jevgenijui Prigožinui „vis sunkiau aprūpinti tiekimą“ siunčiant karius į „mėsmalę“ Rytų Ukrainoje“.

Pasak I. Stubbso, panašu, kad Rusijai trūksta ir raketų, tai rodo ilgesnės pertraukos tarp Rusijos smūgių svarbiai Ukrainos infrastruktūrai. Rusijos karinio aprūpinimo problemos „tokios pat opios fronto linijoje“.

„Rusija patyrė didžiulius sunkiųjų šarvuočių nuostolius, todėl buvo priversta dislokuoti į frontą 60 metų senumo kovos tankus T-62. Nuo 2022 m. vasaros iš sandėlių buvo paimta apie 800 senų tankų T-62. Visai neseniai Rusija dislokavo Ukrainoje šarvuotus transporterius BTR-50, pasenusias mašinas, Rusijos kariuomenės naudotas nuo 1954 m.“, – sakė I. Stubbsas.

Todėl, pasak jo, kyla akivaizdus klausimas, kodėl mūšio lauke nėra Rusijos taip išliaupsintos naujos kartos karinės įrangos? I. Stubbso teigimu, taip yra todėl, kad „Rusijos išgirtas naujos kartos pagrindinis mūšio tankas „T14 Armata“ yra tarsi baltas dramblys, tinkamas nebent paradui, bet ne mūšio laukui Ukrainoje“.

Be to, Rusijos oro pajėgos taip menkai pasitiki 5-osios kartos daugiafunkciniais lėktuvais Su-57, kad nedrįsta jų skraidinti virš Ukrainos.

I. Stubbsas pabrėžė, kad Rusijos karinė vadovybė demonstruoja stulbinamą karinės kompetencijos stoką ir švaisto strateginius išteklius, siekdama nedidelių taktinių laimėjimų.

Ukrainos sausumos pajėgų vadas generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis trečiadienį teigė, kad Rusijos pajėgos nesėkmingai mėgina apsupti Bachmutą ir veržtis gilyn į Ukrainą, anksčiau pranešė „Ukrinform“ .

2023 03 16 10:18
Spausdinti