Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


NERAMIOS ŽINIOS IŠ VOKIETIJOS
Vienos didžiausių NATO pratybų: scenarijai kelia šiurpą
ELTA
Scanpix
NATO kariai Torūnėje, Lenkijoje.

Į vienas didžiausių NATO karinių pratybų nuo Šaltojo karo laikų Didžioji Britanija pasiųs 20 tūkst. karių. Aljansas treniruosis atremti galimą Rusijos agresiją.

Gynybos sekretorius Grantas Shappsas pirmadienį Londone praneš apie kariuomenės, karinio jūrų laivyno ir Karališkųjų oro pajėgų (RAF) narių dislokavimą 31 šalies pratybose „Steadfast Defender 24“, prasidėsiančiose Europoje 2024 m. pirmoje pusėje.

Nuo vasario iki birželio Rytų Europoje bus dislokuota apie 16 tūkst. Didžiosios Britanijos karių su tankais, artilerija ir sraigtasparniais, taip pat lėktuvnešio smogiamoji grupė, karo lėktuvai F35B „Lightning“ ir žvalgybiniai lėktuvai „Poseidon“ P-8. Karališkasis laivynas dislokuos daugiau nei 2000 jūreivių aštuoniuose karo laivuose ir povandeniniuose laivuose, daugiau nei 400 Karališkųjų jūrų pėstininkų bus pasiųsta prie poliarinio rato. Pasak G. Shappso, pratybose dalyvaus ir Švedijos kariai.

Sąjungininkės susirūpinusios dėl V. Putino keliamos grėsmės, karui Ukrainoje tęsiantis jau beveik dvejus metus. G. Shappsas perspėjo, kad dėl šios grėsmės Vakarai stovi „kryžkelėje“. „Gyvename naujoje epochoje ir turime būti pasirengę atgrasyti priešus, vesti sąjungininkus ir ginti savo tautą, kai būsime pašaukti“, – sakoma G. Shappso kalboje.

Pasak gynybos šaltinių, per pratybas bus rengiamasi agresoriaus įsiveržimui į valstybę narę, didžiausia grėsme laikoma Rusija ir terorizmas.

Tuo metu Vokietijos leidinys „Bild“, remdamasis slaptu VFR gynybos ministerijos dokumentu, pranešė, kad Vokietijos kariuomenė parengė karo su Rusija pratybų scenarijų tuo atveju, jei Ukrainos ginkluotosios pajėgos patirtų pralaimėjimą.

„Eskalacija tarp NATO ir Rusijos galima jau vasario mėnesį. Tai pratybų scenarijus, kuriame žingsnis po žingsnio, mėnuo po mėnesio aprašoma, kaip veiks Putinas ir kaip NATO ginsis. Pagal Bundesvero scenarijų, eskalacija kils jau po kelių savaičių. Netrukus prasidės karo veiksmai, kuriuose dalyvaus dešimtys tūkstančių vokiečių karių“, – rašo „Bild“.

Pagal šį scenarijų, Rusija pradeda naują mobilizacijos bangą ir 2024-ųjų vasarį pašaukia į kariuomenę dar 200 tūkst. žmonių. Pavasarį Kremlius pradeda plataus masto puolimą Ukrainoje ir dėl nepakankamos Vakarų paramos iki 2024 metų birželio nugali Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

Vėliau, kaip teigiama dokumente, Baltijos šalyse prasidės etniniai susirėmimai, Rusija šalies vakaruose ir Baltarusijoje rugsėjį surengs dideles karines pratybas „Vakarai 2024“, kuriose dalyvaus 50 tūkst. kareivių.

Spalio mėnesį Rusija permeta kariuomenę ir vidutinio nuotolio raketas į Kaliningrado sritį, kad galėtų smogti Suvalkų koridoriui, jungiančiam Kaliningrado sritį su Baltarusija per Lietuvą.

Ten gruodį, iškart po rinkimų Jungtinėse Valstijose, prasideda pasienio konfliktas ir neramumai. Rusija bando pasinaudoti galimu JAV politinės sistemos paralyžiumi.

2025 metų sausį Lenkija ir Baltijos šalys šaukia NATO Tarybos posėdį ir praneša apie grėsmę, keliamą Rusijos, kuri kovo mėnesį permeta papildomas pajėgas į Baltarusiją ir prie Baltijos šalių sienų.

2025 metų gegužę NATO priima sprendimą dėl „patikimų atgrasymo priemonių“, kad būtų užkirstas kelias Suvalkų koridoriaus puolimui iš Baltarusijos ir Kaliningrado srities.

Atėjus „dienai X“, NATO vadovybė įsako permesti 300 tūkst. kariškių, įskaitant 30 tūkst. vokiečių, į rytinį flangą.

„Bild“ pabrėžia, kad šis scenarijus yra NATO pratybų Baltijos regione 2024 metais legenda.

Bundesvero atstovai laikraščiui sakė, kad „įvairių, net ir labai mažai tikėtinų, scenarijų svarstymas yra kasdienio kariškių darbo dalis“.

2024 01 15 08:50
Spausdinti