Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


G 20
Virtuali galia: Rijadui teks nuryti dvi karčias piliules
IQ
Scanpix
Sveiki atvykę, į mano karalystę.

Kaip ir kasmet, 19 valstybių ir ES lapkričio 21 ir 22 d. rinksis į G20 susitikimą. Šiemet įtakingiausių valstybių vadovų susitikimo šeimininke pirmą kartą tapo arabų šalis – Saudo Arabija. Tačiau svečiams Rijado palmių neteks pamatyti – dėl pasaulinės pandemijos renginys vyks virtualiai.

G20 sudaro Kanada, JAV, Meksika, Argentina, Brazilija, Vokietija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Italija, Rusija, Turkija, Pietų Afrikos Respublika, Saudo Arabija, Indija, Indonezija, Pietų Korėja, Kinija, Japonija, Australija ir ES.

Susitikime bus svarstomi ekonomikos, prekybos, investicijų, socialinių problemų, klimato kaitos klausimai ir kovos su COVID-19 planai.

Tačiau ne tik koronavirusas šiemet trukdo Saudo Arabijai rengti iškilmingą susitikimą. Žmogaus teisių organizacija „Grant Liberty“ priminė, kad tik 5 iš 68 2017-aisiais suimtų disidentų buvo paleisti į laisvę. Be „Grant Liberty“ susitikimą skatina boikotuoti ir „Amnesty International“, „Transparency International“ ir „Civicus“. Dėl kišimosi į karą Jemene ir žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo iš susitikimo svarstė trauktis ir ES.

2020 11 15 08:08
Spausdinti