Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


VENGRIJA
Visi prieš vieną: šešių partijų koalicija su nauju vadu priešakyje meta iššūkį V. Orbánui
Liepa Žeromskaitė
Scanpix
Du merai prieš įgrisusį premjerą: G. Karacsony ir P. Marki-Zay (dešinėje).

Spalį konservatyvių pažiūrų Peteris Marki-Zay, 44 tūkst. gyventojų turinčio Hodmezėvašarhėjaus miesto meras, laimėjo Vengrijos opozicijos lyderio rinkimus. „Mes norime naujos, švaresnės, sąžiningos Vengrijos, ne tik pakeisti V. Orbáną ir jo partiją“, – po rinkimų kalbėjo nugalėtojas.

Tai – dar vienas žingsnis dabartinio Vengrijos premjero pašalinimo kelyje. Tačiau 49-erių P. Marki-Zay darbas nebus lengvas. Vieningą opoziciją sudarančios šešios partijos viena nuo kitos skiriasi kaip diena ir naktis. Sąraše rikiuojasi liberalai žalieji ir kiek anksčiau nuo jų atsiskyręs „Dialogas Vengrijai“, centristinis judėjimas „Momentum“, socialliberalų Demokratinė koalicija, Vengrijos socialistų partija ir anksčiau radikalios dešinės pakraipos partija laikytas „Judėjimas už geresnę Vengriją“.

2020 m. gruodį partijoms pagaliau sutarus dėl bendros programos, jų reitingai iškart šovė aukštyn ir prisivijo V. Orbáno „Fidesz“ – anksčiau po kelis procentus surinkdavusios partijos (daugiausia – 16 proc. – turėjo Demokratinė koalicija) iškart pakilo iki 47 proc. ir išlaiko tokį reitingą.

„Kol Vieninga opozicija įstengs savo potencialiems rinkėjams perteikti žinutę, kad V. Orbáno ar „Fidesz“ laikas baigėsi, tol galės džiaugtis greita sėkme, – IQ kalbėjo Suomijos Tamperės universiteto dėstytojas, Vengrijos ekspertas Robertas Imre. – Tai – paprasta politinė žinutė, kurioje tarp eilučių slypi pažadas atkurti santykius su Europos partneriais vietoj politinių ir ekonominių partnerių už žemyno ribų.“ Anot eksperto, vienintelis klausimas – ar ši žinutė išliks svarbi ir paaiškėjus būsimų rinkimų rezultatams.

2021 12 15 06:29
Spausdinti