Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


JAV
Viso gero: JAV prezidentas D. Trumpas paskutinį kartą paliko Baltuosius rūmus
BNS
AFP-Scanpix
D. Trumpas palieka Baltuosius rūmus.

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį ryte paskutinį kartą išskrido iš Baltųjų rūmų sraigtasparniu „Marine One“, ruošiantis išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguracijos ceremonijai.

D. Trumpas, kuris skundėsi, jog iš jos buvo „pavogta“ pergalė lapkritį vykusiuose prezidento rinkimuose, inauguracijos ceremonijose nedalyvaus, nusižengdamas tradicijai.

Prezidentiniam sraigtasparniui „Marine One“ nusileidus Baltųjų rūmų Pietų pievelėje D. Trumpas išėjo iš pastato ir pasakė: „Buvo didelė garbė [dirbti prezidentu], viso gyvenimo garbė.“

Vėliau jis taip pat pareiškė manąs, kad naujajai J. Bideno administracijai nusišypsos „didelė sėkmė“, ir teigė asmeniškai sudaręs jai tokias sąlygas.

Anot D. Trumpo, naujoji administracija turi „pagrindą nuveikti kažką tikrai įspūdinga“. Savo kalboje jis nepaminėjo J. Bideno vardo.

Kadenciją baigiantis valstybės vadovas pareiškė džiūgavusiems ir šūkius skandavusiems šalininkams, kad iš atstumo stebės įvykius sostinėje. Jis taip pat pažadėjo sugrįžti į politinę areną „kokiu nors būdu“ ir palinkėjo miniai „gero gyvenimo“.

D. Trumpas išlaikė bent vieną valdžios perdavimo tradiciją: Baltieji rūmai trečiadienį pranešė, kad  valstybės vadovas paliko laišką savo įpėdiniui J. Bidenui. Atstovas spaudai Juddas Deere'as susirašinėjimo privatumo sumetimais atsisakė atskleisti laiško turinį ar apibūdinti jo toną.

Kadenciją baigiantis lyderis sulaužė daugelį prezidentavimo tradicijų, įskaitant sprendimą nedalyvauti trečiadienį vykstančioje J. Bideno inauguracijoje. D. Trumpas taip pat nepakvietė jo susitikimo į Baltuosius rūmus, paaiškėjus, kad J. Bidenas laimėjo lapkritį vykusius prezidento rinkimus.

D. Trumpas nuskraidintas Andrewso oro pajėgų bazę netoli Vašingtono, kur persėdo į prezidentinį lėktuvą „Air Force One“ ir išvyko į savo privatų kurortą „Mar-a-Lago“ Floridoje. Lėktuvas iš karinio aerodromo pakilo skambant Franko Sinatros dainai „My Way“.

Bazėje įvyko kariškių organizuojama trumpa išlydėjimo ceremonija. Keturios patrankos atliko 21 šūvio saliutą.

D. Trumpas iš Vašingtono išvyko likus kelioms valandoms iki J. Bideno prisaikdinimo 46-uoju JAV prezidentu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 20 15:42
Spausdinti