Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Vizito į Kyjivą atvyko JAV valstybės sekretorius A. Blinkenas
BNS
Dainius Labutis/ELTA
Antony Blinkenas.

Netikėto vizito į Kyjivą trečiadienį atvyko JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, turintis paskelbti apie naują paramos Ukrainai paketą, kurio vertė – daugiau kaip 1 mlrd. dolerių (930 mln. eurų).

„Tikimės, kad šio vizito metu sekretorius galės paskelbti apie daugiau nei milijardo dolerių naują JAV finansavimą Ukrainai“, – pakeliui į Kyjivą sakė aukšto rango JAV valstybės departamento pareigūnas.

Valstybės departamentas pranešė, kad A. Blinkenas atvyko į Ukrainos sostinę, kur jį pasitiko JAV ambasadorė Bridget Brink.

Naktį į trečiadienį Rusija surengė dar vieną oro ataką prieš Ukrainos miestus, įskaitant Kyjivą. Oro pavojus baigėsi likus kelioms valandoms iki A. Blinkeno atvykimo, o oro gynybos sistemos sunaikino visus taikinius, skridusius sostinės link, pranešė pareigūnai.

Pasak JAV pareigūnų, A. Blinkeno kelionės tikslas – įvertinti tris mėnesius trunkantį Ukrainos kontrpuolimą ir parodyti, kad JAV toliau remia Kyjivo pastangas išstumti rusų pajėgas plataus masto karui tęsiantis jau daugiau kaip pusantrų metų, kai kuriems Vakarų sąjungininkams reiškiant susirūpinimą dėl pažangos tempo.

Vašingtono pareigūnai sakė, kad vizito metu taip pat bus aptarti galimi alternatyvūs Ukrainos grūdų eksporto maršrutai, Rusijai pasitraukus iš Juodosios jūros grūdų iniciatyvos ir dažnai bombarduojant Odesos regiono uostų objektus, iš kurių į užsienį gabenama didžioji dalis grūdų.

Tai yra ketvirtoji A. Blinkeno kelionė į Ukrainą nuo karo pradžios, įskaitant vieną labai trumpą išvyką 2022 metų kovą, praėjus vos mėnesiui po Rusijos invazijos pradžios.

Tačiau tai bus pirmas kartas nuo apsilankymo Kyjive 2022 metų sausį, kai amerikiečių diplomatijos vadovas nakvos Ukrainos sostinėje.

JAV pareigūnai teigė, kad tokiu A. Blinkeno sprendimu siekiama simboliškai išreikšti JAV paramą Ukrainai.

2023 09 06 11:52
Spausdinti