Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PRANCŪZIJOS IR LENKIJOS SANTYKIAI
Vizito Varšuvoje metu E. Macronas demonstravo pragmatizmą
IQ
Scanpix
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Pirmą karta nuo dienos, kai tapo Prancūzijos prezidentu, Lenkijoje apsilankęs Emmanuelis Macronas Varšuvą ragino gerbti Europos vertybes. 

Ilgą laiką itin griežtai kritikavęs Lenkiją dėl partijos „Teisė ir teisingumas“ vyriausybės vykdomos teisės viršenybės principą neigiančios teismų reformos, dviejų dienų vizito Varšuvoje metu E. Macronas žengė žingsnį atgal. 

„Tai europinis, ne dvišalis klausimas“, – spaudos konferencijos su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu sakė Prancūzijos lyderis, paklaustas nuomonės apie Varšuvos vyriausybės teismų reformą, kuri, ES institucijų ir Lenkijos teisėjų bendruomenės teigimu, teismų sistemą perduoda į  politikų rankas. „Prancūzija niekam neturėtų skaityti paskaitų“, – pabrėžė E. Macronas. 

Turint galvoje tai, kad Prancūzijos lyderio vizitas į Lenkiją įvyko vos kelios dienos po to, kai Jungtinė Karalystė oficialiai paliko ES, tokia E. Macrono retorika atrodo suprantama. Lenkija yra ne tik svarbi sąjungininkė NATO, bet ir penkta pagal dydį Bendrijos narė. Tai itin svarbu Prancūzijos lyderiui, siekiančiam įgyvendinti su klimato kaita ir technologijų milžinių apmokestinimu susijusius planus. Skirdama daugiau kaip 2 proc. bendrojo vidaus produkto gynybai, Varšuva gali būti tinkama partnere formuojant bendrąją ES saugumo ir politikos strategiją. 

Antradienį skaitydamas paskaitą viename iš Krokuvos universitetų, Prancūzijos lyderis parėmė Lenkijos poziciją dėl Rusijos bandymo perrašyti istoriją ir pavadino Kremliaus pastangas apkaltinti lenkus Antrojo pasaulinio karo pradėjimu „visiškai politiniu projektu“.

Vis dėlto jis pripažino Rusiją laikantis itin svarbiu veikėju Europoje. Jo teigimu, Prancūzijos pastangos kalbėtis su Maskva turėjo realų poveikį, stengiantis stabilizuoti padėtį Ukrainoje po to, kai 2017 m. Rusija okupavo Krymo pusiasalį. 

„Aš esu įsitikinęs, kad stabilumą, taiką ir pasitikėjimą Europoje galime kurti tik tuo atveju, jei su Rusija kalbėsime, o ne užsimerksime prieš ją, nepamiršime, ką ji padarė ar kaip elgiasi, bet reikalausime situacijos deeskalacijos“, – sakė E. Macronas. 

2020 02 05 11:18
Spausdinti