Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


RUSIJA
Vokietija: A. Navalnas apnuodytas medžiaga „Novičiok“
BNS
Scanpix
„Charite“ klinika Berlyne.

Vokietijos vyriausybė trečiadienį pareiškė, kad Rusijos opozicijos veikėjui Aleksejui Navalnui atlikti tyrimai parodė, jog jis buvo apnuodytas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Sukrečiantis įvykis, kad Aleksejus Navalnas Rusijoje tapo atakos, per kurią panaudota cheminė nervus paralyžiuojanti medžiaga, auka“, – pareiškė vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

S. Seiberto trečiadienį paskelbtame pareiškime sakoma, kad specialioje Vokietijos kariuomenės laboratorijoje atlikti tyrimai patvirtino, kad tai „cheminė nervus paralyžiuojanti medžiaga iš „Novičioko“ grupės“.

„Vyriausybė kuo griežčiausiai smerkia šį išpuolį. Rusijos vyriausybės skubiai prašoma pateikti paaiškinimus dėl šio incidento“, – sakė S. Seibertas.

Jis nurodė, kad URM iškvies Rusijos ambasadorių Vokietijoje ir informuos jį apie tyrimo rezultatus.

44-erių A. Navalnas, vienas balsingiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų, rugpjūčio 20 dieną prastai pasijuto būdamas lėktuve, kuris skrido iš Tomsko į Maskvą, ir buvo nugabentas į Omsko ligoninę.

Vėliau jis buvo perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“. Praėjusią savaitę ligoninės gydytojai sakė, kad A. Navalnas veikiausiai buvo apnuodytas cholinesterazės inhibitoriais, bet nurodė nežinantys, kokia konkrečiai tai buvo medžiaga.

Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinėje Karalystėje 2018 metais buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė. Ši medžiaga priklauso cholinesterazės inhibitoriams.

S. Seibertas sakė, kad Vokietijos vyriausybė informuos kitas Europos Sąjungos ir NATO partneres apie gautus tyrimų rezultatus. Berlynas tarsis su savo partnerėmis dėl „tinkamo bendro atsako“ Rusijai, nurodė jis.

A. Navalno bendražygiai Rusijoje tvirtina, kad jis buvo Rusijos valdžia jį apnuodijo tyčia. Kremlius tokius kaltinimus atmeta.

Sibire A. Navalną gydę rusų gydytojai ne kartą užginčijo Vokietijos ligoninės medikų išvadas ir atmetė apnuodijimo diagnozę. Jie sakė, kad jų atlikti tyrimai neparodė A. Navalno organizme esant nuodų pėdsakų.

Rusijos URM savo ruožtu pareiškė, kad vis dar laukia iš Berlyno atsakymo į rusų generalinės prokuratūros užklausą dėl situacijos su A. Navalnu.

A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) direktorius Ivanas Ždanovas pasirodžius Vokietijos vyriausybės pareiškimui tviteryje pareiškė, jog išvados apie „Novičioko“ panaudojimą rodo, kad už apnuodijimą galėjo būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

„Novičioką“ gali panaudoti tik valstybė (GRU, FSB). Tai nekelia jokių pagrįstų abejonių“, – parašė jis, paminėdamas karinę žvalgybos tarnybą (GRU) ir Federalinę saugumo tarnybą (FSB).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 02 18:12
Spausdinti