Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ENERGETINIS SAUGUMAS
Vokietija iš naujo įvertins „Nord Stream 2“ Europos energijos pažeidžiamumo požiūriu
BNS
Scanpix
„Nord Stream 2“.

Vokietija svarstys, kokias rizikas Rusijos antrasis eksporto dujotiekis per Baltijos jūrą „Nord Stream 2“ kelia Vokietijos ir visos Europos aprūpinimui energijos ištekliais, ir priims galutinį sprendimą dėl šio projekto, pareiškė Vokietijos ekonomikos ministras, vicekancleris Robertas Habeckas.

„Privalome dar kartą iš naujo patikrinti, ar „Nord Stream 2“ ir visų Baltijos jūros dujų pajėgumų sujungimas nepavers geostrateginio energijos išteklių tiekimo Vokietijai ir Europai dar trapesnio ir pažeidžiamesnio. Ir mes tai atliksime“, – trečiadienį interviu „Deutschlandfunk“ sakė R. Habeckas.

Visuomeninio radijo paklaustas, ar didžiausia Europos ekonomika galėtų apsieiti be iš Rusijos tiekiamų gamtinių dujų, kuri šiuo metu didžiausia Vokietijos tiekėja, ūkio ministras atsakė: „Taip, gali“.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas antradienį pranešė apie „Nord Stream 2“ sertifikavimo proceso sustabdymą, reaguojant į Maskvos sprendimą pripažinti nepriklausomais du prokremliškus separatistinius darinius Rytų Ukrainoje.

R. Habecko žodžiais, sprendimas dėl „Nord Stream 2“ sertifikavimo įšaldymo Europos Sąjungos sankcijų Rusijai paketui nepriskiriamas.

„Nord Stream 2“, turėjęs padviginti rusiškų dujų eksporto koridoriaus per Baltijos jūrą pajėgumus, tapo pagrindiniu žaibolaidžiu Vakarams siekiant sustabdyti Maskvos įsiveržimą į Ukrainą.

Dujotiekis jau yra baigtas tiesti ir užpildytas dujomis, tačiau iki šiol neveikia, nes Vokietijos reguliavimo institucijos dar nėra jo sertifikavusios.

JAV prezidentas Joe Bidenas po derybų su O. Scholzu Vašingtone šį mėnesį perspėjo, kad ras būdą, kaip „padaryti galą“ projektui, jei Rusija įsiveržtų į Ukrainą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 23 11:33
Spausdinti