Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BALTARUSIJA
Vokietija, Latvija ir Slovakija nepripažįsta Aliaksandro Lukašenkos prezidentu
BNS
Scanpix
Aliaksandras Lukašenka.

Vokietija ir Slovakija nepripažįsta Aliaksandro Lukašenkos Baltarusijos prezidentu, trečiadienį pareiškė vokiečių vyriausybės atstovas ir slovakų URM vadovas. Tą pačią žinią kiek vėliau paskelbė ir Latvija.

„Visiškai nebuvo laikomasi minimalių reikalavimų demokratiniams rinkimams. Jie nebuvo nei teisingi, nei laisvi“, – pareiškė Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas, A. Lukašenkai slapta surengus savo įnauguraciją.

Slovakijos užsienio reikalų ministras Ivanas Korčokas taip pat pareiškė, kad jo šalis nepripažįsta A. Lukašenkos legitimiu Baltarusijos prezidentu.

„Aliaksandras Lukašenka, kurio inauguracija įvyko šiandien, neturi legitimumo valdyti savo šalį. Jis yra atsakingas už Baltarusijos prezidento rinkimus, kurie nebuvo nei laisvi, nei teisingi“, – parašė slovakų URM vadovas tviteryje.

„Slovakija stovi Baltarusijos piliečių pusėje“, – pridūrė jis.

Latvija savo ruožtu mano, kad Minske surengta inauguracijos ceremonija neįteisina rinkimų rezultatų ir nesuteikia A. Lukašenkai įgaliojimų šeštą kadenciją eiti prezidento pareigas, pranešė Užsienio reikalų ministerija Rygoje.

URM atstovas Janis Bekeris naujienų agentūrai BNS pareiškė, kad toks žingsnis tik pagilins politinę krizę Baltarusijoje.

„Naujas Baltarusijos prezidentas gali būti išrinktas tik Baltarusijos žmonių per laisvus ir sąžiningus rinkimus, dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams“, – nurodė ministerija.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja taip pat užginčijo A. Lukašenkos naujo mandato teisėtumą.

„Šis mėginimas pripažinti save teisėtu [prezidentu] nulėmė tik tai, kad ankstesni įgaliojimai pasibaigė, o žmonės jam naujo mandato nesuteikė. Ši vadinamoji inauguracija, žinoma, yra farsas. Iš tikrųjų, šiandien Lukašenka tiesiog išėjo į pensiją“, – pabrėžė ji.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentai, pranešimų apie rengiamą inauguraciją trečiadienį ryte pasirodė platformos „Telegram“ kanalais. Vėliau interneto žiniasklaidos priemonės paskelbė A. Lukašenkos kortežo nuotraukų. Žurnalistai iškėlė versiją, kad tai A. Lukašenkos inauguracijos repeticija.

A. Lukašenkos oficialioje interneto svetainėje jokio pranešimo nebuvo, valstybinė televizija ceremonijos tiesiogiai netransliavo. Taip tikriausiai siekta išvengti protestuotojų susibūrimo.

Pareigūnai Minske neatsiliepdavo į skambučius arba sakydavo jokios informacijos apie inauguracijos datą neturintys. Tačiau netrukus „Telegram“ kanalais ir Baltarusijos valstybinės naujienų agentūros BelTA svetainėje pasirodė pranešimai, kad A. Lukašenka davė prezidento priesaiką ir pradėjo eiti pareigas.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka.

Oficialiais duomenimis, A. Lukašenką palaikė 80,1 proc. rinkėjų, o opozicijos kandidatė S. Cichanouskaja gavo 10,12 proc. balsų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rezultatus laiko suklastotais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 23 16:09
Spausdinti