Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


ES IR IRANAS
Vokietija smerkia Irano egzekucijas, o ES ketina taikyti sankcijas
BNS
Scanpix
Protestas Paryžiuje dėl egzekucijų Irane.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pirmadienį, kai Teheranas viešai pakorė sulaikytąjį, pareiškė, kad Irano vykdomos egzekucijos yra bandymas įbauginti protestuotojus.

„Šios egzekucijos yra akivaizdus bandymas įbauginti žmones ne dėl to, kad jie daro nusikaltimus, o tik dėl to, kad jie reiškia savo nuomonę gatvėse ir nori gyventi laisvai“, – prieš pat Briuselyje prasidedant Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimui sakė A. Baerbock.

Tikėtasi, kad ministrai nustatys naujas sankcijas Iranui dėl susidorojimo su protestuotojais ir dėl to, kad Iranas tiekia Rusijai bepiločius dronus, naudojamus kare Ukrainoje.

„Šiuo sankcijų paketu mes ypač taikome į tuos, kurie yra atsakingi už šias egzekucijas ir už šį smurtą prieš nekaltus žmones“, – sakė A. Baerbock.

„Tai visų pirma Revoliucinė gvardija, bet taip pat ir tie, kurie bando įbauginti ar dar labiau nubausti žmones, naudodami prievarta sukurtus vaizdo įrašus“, – pridūrė ministrė.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sakė, kad blokas ketina „patvirtinti labai griežtą sankcijų paketą“ Teheranui.

Jis sakė, kad ES „imsis visų įmanomų veiksmų, kad paremtų jauną moterį, palaikytų taikius demonstrantus ir neabejotinai atmestų mirties bausmę“.

Praėjusią savaitę Europos diplomatai sakė, kad dėl represijų į bloko juodąjį sąrašą bus įtraukta 20 asmenų ir viena organizacija, kuriems bus įšaldytas turtas ir uždrausta išduoti vizas.

Naujosios priemonės taip pat bus taikomos maždaug devyniems asmenims ir organizacijoms, susijusiems su bepiločių dronų gamyba ir tiekimu Maskvai, sakė diplomatai.

ES jau įtraukė į juodąjį sąrašą daugiau kaip 40 asmenų, įskaitant Irano moralės policiją, vidaus reikalų ministrą ir valstybinį transliuotoją „Press TV“, dėl protestų malšinimo.

Be to, dėl ginklų tiekimo Rusijai ji sankcijomis nusitaikė į aštuonis pareigūnus ir organizacijas, įskaitant Irano Revoliucinės gvardijos korpuso vadovą ir du dronų gamintojus.

2022 12 12 16:32
Spausdinti