Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ES ENERGETIKA
Vokietija sparčiau nei planavo pildo dujų saugyklas
BNS
Unsplash
Dujotiekis.

Vokietijos gamtinių dujų saugyklos pildosi sparčiau nei planuota, skelbia visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“ cituodama ekonomikos ministrą Robertą Habecką.

Pasak jo, nepaisant smarkiai sunykusio dujų tiekimo iš Rusijos, saugyklos šiuo metu užpildytos daugiau kaip 82 proc., o tikslas spaliui pasiekti užpildymą 85 proc. veikiausiai bus įgyvendintas jau rugsėjį.

„Gamtinių dujų saugyklos pildosi sparčiau nei buvo numatyta“, – sekmadienį leidiniui „Der Spiegel“ pabrėžė R. Habeckas.

Europos Sąjungos direktyva numato, kad Vokietija iki spalio 1-osios privalo užpildyti dujų saugyklas ne mažiau kaip 85 proc., o iki lapkričio pradžios – ne mažiau kaip 95 procentais. Rugpjūčio viduryje šis rodiklis šiek tiek viršijo 75 procentus.

Gamtinių dujų saugyklos kompensuoja suvartojimo svyravimus ir veikia kaip buferis rinkoje. Apie užpildymo lygį pranešama su tam tikru uždelsimu. Vokietijos dujų ir vandenilio saugyklų operatorių asociacijos (INES) duomenimis, saugyklos sparčiau pildosi vasarą dėl sumažėjusio vartojimo bei išaugusio tiekimo iš Šiaurės Vakarų Europos.

Dėl karo Ukrainoje ir Rusijai taikomų Vakarų sankcijų „Gazprom“ drastiškai sumažino dujų eksportą į Europą. Rusiškų teikimas vamzdynu per Baltijos jūrą iki Vokietiją „Nord Stream“ nuo liepos 27-osios sumenko iki 20 proc. pajėgumų, o rugpjūčio 19-ąją „Gazprom“ paskelbė, kad nuo rugpjūčio 31-osios iki rugsėjo 2 d. išvis sustabdys šį dujotiekį neva „techniniam aptarnavimui“.

Europos Sąjunga, kovodama su energetikos krize, ne tik siekia kuo pilniau užpildyti dujų saugyklas. Rugpjūčio 9-ąją įsigaliojo nepaprastosios padėties planas, kuriuo siekiama mažinti gamtinių dujų suvartojimą. Jame numatyta, kad visos ES šalys iki kitų metų savanoriškai 15 proc. sumažins dujų suvartojimą, palyginti su vidutiniu šiuo laikotarpiu per pastaruosius penkerius metus.

2022 08 29 10:25
Spausdinti