Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BUNDESTAGAS
Vokietijoje prasidėjus sunkioms koalicinėms deryboms, A. Merkel ragina ieškoti kompromiso
BNS
Scanpix
A. Merkel.

Darbą baigianti Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį paragino politikus įveikti tarpusavio nesutarimus, šalies politinėms jėgoms pradėjus derybas dėl jos įpėdinio po įtemptų rugsėjo 26-osios rinkimų.

Centro kairiųjų Socialdemokratų partija (SPD) ir jos kandidatas Olafas Scholzas nedidele persvara laimėjo rinkimus, gavę 25,7 proc. balsų.

Po 16 metų vadovavimo didžiausiai Europos ekonomikai politikos areną paliekančios A. Merkel Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) ir jos regioninė partnerė Bavarijoje – Krikščionių socialinė sąjunga (CSU) – surinko 24,1 proc. balsų. Tai prasčiausias šio aljanso pasirodymo rinkimuose nuo Antrojo pasaulinio karo.

Nors rinkimų rezultatai suteikia SPD iniciatyvos teisę formuoti vyriausybę, konservatorių lyderis Arminas Laschetas taip pat žadėjo pradėti derybas dėl galimos koalicijos, siekdamas išlaikyti buksuojantį CDU-CSU aljansą valdžioje.

Kreipdamasi į partijų lyderius sekmadienį Halės mieste vykusiame renginyje, skirtame 31-osioms Vokietijos suvienijimo metinėms, A. Merkel sakė, šalis vėl turi progą formuoti savo ateitį.

„Ateityje galime ginčytis, kaip konkrečiai [tai daryti], tačiau žinome, kad atsakymas yra mūsų rankose, kad turime klausytis ir kalbėtis vieni su kitais, kad turime nesutarimų, bet svarbiausia – bendrų dalykų“, – kalbėjo kanclerė, aiškiai turėdama galvoje derybas dėl vyriausybės.

Būsimos vyriausybės sudėtis iš esmės priklausys nuo to, kuriai iš didžiųjų partijų pavyks įtikinti bendradarbiauti žaliuosius ir liberalią Laisvąją demokratų partiją (FDP).

Konstruktyvios derybos

SPD ir konservatoriams bandant palenkti žaliuosius ir FPD į savo pusę, šios mažesniosios partijos atsidūrė padėtyje, kai potencialiai gali nulemti būsimą jėgų pasiskirstymą.

Žalieji ir FPD, kurie nėra natūralūs partneriai, jau surengė dvejas žvalgomąsias derybas, o jų lyderiai po praėjusią savaitę įvykusio susitikimo demonstruodami vienybę socialiniuose tinkluose paskelbė asmenukę, kuria vėliau pasidalijo daug vartotojų.

Sekmadienį jie surengė pirmąsias diskusijas su didžiosiomis partijomis, pozityviu tonu pradėdami veikiausiai ne vieną mėnesį truksiantį procesą.

Pirmiausia SPD surengė „labai konstruktyvias“ derybas su FDP, nurodė socialdemokratų generalinis sekretorius Larsas Klingbeilis po susitikimo paskelbtame pareiškime.

Jo kolega iš FDP Volkeris Wissingas kalbėjo apie būtinybę greitai suformuoti reformas vykdysiančią vyriausybę, tačiau pridūrė, kad partijų „pozicijos svarbiais klausimais išsiskiria“.

Tuo metu po vėliau sekmadienį įvykusio pokalbio su CDU ir CSU V. Wissingas nurodė, jog esama „kelių kliūčių“ susitarimui su konservatorių bloku pasiekti.

Vienas iš žaliųjų lyderių Robertas Habeckas savo ruožtu užsiminė, kad pirmenybę teiktų koalicijai su SPD, girdamas rinkimų nugalėtojų „pasirengimą viską pradėti iš naujo“ su nauja dinamika.

Socialdemokratai, nedidele persvara iškovoję pergalę rinkimuose, išgyvena pakilimą. Jų kandidatas į kanclerio postą O. Scholzas penktadienį interviu žurnalui „Der Spiegel“ tvirtino, kad rinkimų rezultatai „aiškūs“.

„CDU ir CSU patyrė istorinį pralaimėjimą ir buvo rinkėjų nušalinti nuo valdžios“, – sakė jis.

Visgi konservatoriai dar nenuleidžia rankų. CSU generalinis sekretorius Markusas Blume sekmadienį sakė, kad pirmosios derybos pakurstė konservatorių „troškimą siekti daugiau“.

CDU ir CSU antradienį atskirai kalbėsis su žaliaisiais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 04 09:40
Spausdinti