Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


VOKIETIJOS EKONOMIKA
Vokietijos eksportas birželį augo, nepaisant nerimo dėl ekonomikos lėtėjimo
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Vokietijos eksportas birželį augo trečią mėnesį iš eilės, rodo trečiadienį paskelbti duomenys, nepaisant nuogąstavimų, kad didžiausia Europos ekonomika netrukus gali panirti į nuosmukį.

Remiantis pagal sezoniškumą pakoreguotais federalinės statistikos agentūros „Destatis“ duomenimis, birželį Vokietija eksportavo prekių už 134,3 mlrd. eurų (136,8 mlrd. JAV dolerių) – 4,5 proc. daugiau nei gegužę.

Atidžiai stebimas rodiklis buvo 18,4 proc. didesnis nei 2021 metų birželį.

Vokietijos prekybos balansas išliko teigiamas – 6,4 mlrd. eurų, o bendra importuotų prekių vertė birželį siekė 127,9 mlrd. eurų.

Eksportas į ES šalis, palyginti su geguže, padidėjo 3,9 proc., o į kitas šalis – 5,3 procento.

Eksportas į Rusiją nuo gegužės iki birželio padidėjo 14,5 proc., nors ir taikyta ganėtinai žema palyginamoji bazė.

Birželio mėnesio eksporto rodiklis buvo 40,3 procento mažesnis nei 2021 metų analogišku mėnesiu, nes prekybos apimtys susitraukė, kai Vakarų šalys vasarį įvedė muitus Rusijai už jos invaziją į Ukrainą.

Nepaisant bendro pagerėjimo, įmonės nebuvo nusiteikusios optimistiškai dėl Vokietijos ekonomikos perspektyvų.

Praėjusią savaitę Vokietijos ekonomikos instituto „Ifo“ paskelbta apklausa parodė, kad verslininkų lūkesčiai dėl eksporto sumažėjo.

Blogėjantis verslo klimatas taip pat suteikia pagrindo manyti, kad Vokietija yra „ant nuosmukio slenksčio“, pažymėjo „Ifo“ prezidentas Clemensas Fuestas.

Remiantis praėjusią savaitę paskelbtais oficialiais duomenimis, nuo balandžio iki birželio Vokietijos ekonomika stagnavo, o augimas buvo nulinis.

2022 08 03 15:26
Spausdinti