Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


VOKIETIJA
Vokietijos parlamentarai pritarė ginkluotės pirkimams, įskaitant naikintuvus F-35
BNS
Unsplash

Berlynui pradedant leisti didžiules lėšas savo kariuomenei stiprinti, Vokietijos įstatymų leidėjai pritarė keliems viešųjų pirkimų gynybos srityje projektams, įskaitant „Lockheed Martin“ naikintuvų F-35 pirkimą.

Kovo viduryje Vokietija paskelbė apie planus senstančius bombonešius „Tornado“ pakeisti 35 naikintuvais „F-35A Lightning II“, galinčiais nešti branduolinius ginklus. Tai buvo vienas iš daugelio projektų, kurių bendra vertė siekia beveik 13 mlrd. eurų ir kuriuos dabar patvirtino parlamento biudžeto komitetas.

Karinių oro pajėgų vadas Ingo Gerhartzas sakė, kad F-35 pilotų mokymai prasidės 2026-aisiais, o pirmieji lėktuvai Vokietijai turėtų būti pristatyti 2027-aisiais.

Vokietijos kariuomenė neturi savo branduolinių ginklų, tačiau pagal Šaltojo karo metais sukurtą branduolinio atgrasymo sistemą ji turi bombonešių, galinčių nešti JAV atomines bombas, kurių dalis dislokuota Vokietijoje.

Biudžeto komitetas, kuris turi patvirtinti visus didesnės nei 25 mln. eurų vertės karinių pirkimų projektus, trečiadienį uždegė žalią šviesą iš viso aštuoniems projektams, pagal kuriuos taip pat numatytas naujų šturmo šautuvų ir radijo sistemų pirkimas bei šarvuotų pėstininkų kovos mašinų „Puma“ atnaujinimas.

Didžioji dalis lėšų skiriama iš 100 mlrd. eurų fondo kariuomenei modernizuoti, apie kurį kancleris Olafas Scholzas paskelbė praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija vasario mėnesį įsiveržė į Ukrainą, ir kurį parlamentas patvirtino birželio mėnesį.

Gynybos ministrė Christine Lambrecht atmetė priekaištus, kad vyriausybė per lėtai pradėjo įgyvendinti savo išlaidų gynybai planą. Ji teigė, kad pareigūnai veikė greitai, tačiau „tokie projektai turi būti kruopščiai suderinti – tai yra mokesčių mokėtojų pinigai“.

Pareigūnai pripažįsta, kad Vokietijos kariuomenė – Bundesveras – jau daug metų nesulaukia tinkamo valdžios dėmesio, o jos įranga sensta ir ima prastai veikti. O. Scholzo centro kairės socialdemokratai ir pagrindinė centro dešiniųjų opozicinė partija, kuri 16 metų vadovavo vyriausybei valdant buvusiai kanclerei Angelai Merkel, dėl to kaltina vieni kitus.

2022 12 15 09:15
Spausdinti