Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


VOKIETIJA
Vokietijos socialdemokratai ėmėsi šalinti iš partijos G. Schroederį
BNS
Scanpix
G. Schroederis ir V. Putinas 2016 m.

Vokietijos valdantieji socialdemokratai ketvirtadienį inicijavo procedūrą, galinčią nulemti buvusio kanclerio Gerhardo Schroederio pašalinimą iš partijos dėl jo glaudžių ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir rusų energetikos bendrovėmis.

Socialdemokratų partijos (SPD) Hanoverio skyrius pradėjo posėdį, kuriame bus svarstoma keliolika vietos ir regioninių skyrių siūlymų dėl G. Schroederio tolesnės narystės. Sprendimas turėtų būti priimtas per tris savaites.

Buvęs kancleris „nusprendė, kad jo finansinė ir asmeninė priklausomybė nuo V. Putino yra svarbesnė už jo įsipareigojimus SPD ar jo kadencijos kanclerio poste palikimą“, dienraščiui „Rheinische Post“ pareiškė aukšto rango partijos narys Thomas Kutschaty.

G. Schroederis, Vokietijos kanclerio pareigas ėjęs 1998–2005 metais, pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą kaip nepateisinamą, bet atsisakė atsukti nugarą savo draugui Kremliuje, taip sukeldamas politinių keblumų SPD.

Buvęs kancleris taip pat buvo plačiai kritikuojamas už savo darbą keliuose pelninguose postuose Rusijos energetikos milžinėse. G. Schroederis gegužę atsisakė vietos Rusijos energetikos įmonių grupės „Rosneft“ valdyboje tik susidūręs su didžiuliu visuomenės spaudimu.

Vėliau jis taip pat paskelbė, kad nesijungs prie „Gazprom“ stebėtojų tarybos, kaip planavo iš pradžių.

Gegužę Vokietijos parlamentas panaikino tam tikras privilegijas, kurias G. Schroederis turėjo būdamas vyresnysis valstybininkas – iš jo buvo atimtas biuras ir personalas.

Tačiau 78 metų buvęs kancleris užėmė nepalenkiamą poziciją ir, kaip spėjama, priešinsis pastangoms pašalinti jį iš SPD.

„Neatsisakysiu savo galimybių palaikyti dialogą su prezidentu Putinu“, – neseniai laikraščiui „Frankfurter Allgemeine“ sakė G. Schroederis.

Pasak teisės ekspertų, Vokietijoje pašalinti narius iš partijos yra labai sudėtinga, o buvęs lyderis galėtų apskųsti bet kokį jam nepalankų sprendimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 14 13:49
Spausdinti