Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


MAIŠTAS RUSIJOJE
„Wagner“ bosas žada nuversti Rusijos karinę vadovybę
BNS
Scanpix
Jevgenijus Prigožinas.

Rusijos privačios karinės samdinių bendrovės bosas Jevgenijus Prigožinas šeštadienį paskelbė, kad su savo pajėgomis kirtęs sieną įžengė į Rusiją nuversti šalies karinės vadovybės, ir pareiškė, kad jis ir jo 25 tūkst. kovotojų yra pasirengę mirti.

„Visi mes pasirengę mirti. Visi 25 tūkstančiai, o tada dar 25 tūkstančiai“, – garso įraše sako 62 metų J. Prigožinas, anksčiau apkaltinęs Rusijos karinę vadovybę smūgiais prieš jo vyrus.

„Mirštame už Rusijos žmones“, – sakė J. Prigožinas.

Reaguodama Rusijos valdžia paskelbė sustiprinusi saugumą keliuose regionuose, o Maskvos meras pranešė, kad sostinėje imamasi antiteroristinių priemonių.

Saugumo tarnyba FSB apkaltino J. Prigožiną bandymu pradėti pilietinį konfliktą ir paragino „Wagner“ kovotojus jį sulaikyti.

„Sunaikinsime viską, kas stovi mūsų kelyje“, – anksčiau sakė V. Prigožinas, mesdamas įžūliausią nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios iššūkį prezidentui Vladimirui Putinui.

J. Prigožinas teigė, kad jo pajėgos, kurios daug kur buvo Rusijos puolimo Ukrainoje priešakyje, įžengė į Rusijos pietinį Rostovo regioną ir numušė rusų kariuomenės sraigtasparnį.

Tačiau jis nepateikė įrodymų, o naujienų agentūra AFP negalėjo nepriklausomai patikrinti jo pareiškimų.

Rostovo srities valdžia paragino gyventojus likti namie.

„Teisėsaugos agentūros daro visa, kas būtina, kad užtikrintų gyventojų saugumą“, – sakė Rostovo gubernatorius Vasilijus Golubevas.

Internete paskelbtuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose, taip pat ir Rusijos valstybinės naujienų agentūros TASS, matyti ginkluoti vyrai, apsupę administracinius pastatus Rostove, ir tankai šio miesto centre. Kas tie ginkluoti vyrai, nebuvo neaišku.

Maskvoje buvo sustiprinta ypatingos svarbos objektų apsauga, remdamasi šaltiniu teisėsaugos institucijose pranešė TASS.

Generalinis prokuroras Igoris Krasnovas informavo V. Putiną „apie kriminalinės bylos iškėlimą dėl bandymo organizuoti ginkluotą maištą“, sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Jis pridūrė, kad prezidentas nuolat informuojamas apie padėtį.

Raketų smūgiai

Kiek vėliau J. Prigožinas paskelbė, kad yra kariuomenės būstinėje Rostove prie Dono ir kad jo kovotojai kontroliuoja šio Rusijos pietinio miesto karinius objektus, įskaitant aerodromą. Neeiliniai įvykiai rutuliojasi J. Prigožinui apkaltinus Maskvą raketų smūgiais jo pajėgoms, pareikalavusiais, jo teigimu, daugybės kovotojų gyvybių.

„Wagner“ vadų taryba priėmė sprendimą – šalies karinės vadovybės daromas blogis privalo būti sustabdytas“, – virtinėje piktų garso žinučių, kurias paskelbė jo atstovai, sakė J. Prigožinas.

Jis įspėjo rusus nesipriešinti jo pajėgoms ir paragino prisidėti prie jo.

„Mums reikia užbaigti šitą netvarką“, – sakė jis ir pridūrė: „Tai ne karinis perversmas, o žygis už teisybę.“

FSB pareiškime nurodė: „Prigožino pareiškimai ir veiksmai iš tiesų yra raginimas pradėti ginkluotą pilietinį konfliktą Rusijos Federacijos teritorijoje ir dūris į nugarą rusų kariams, kovojantiems su profašistinėmis Ukrainos pajėgomis“.

Pastaraisiais mėnesiais J. Prigožinas piktai vaidijosi su Rusijos karine vadovybe ir ne kartą kaltino gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir Generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą dėl „Wagner“ kovotojų mirčių.

„Raginu liautis“

Rusijos gynybos ministerija paneigė J. Prigožino pareiškimus apie smūgius jo pajėgoms ir tvirtino, kad šie pareiškimai neatitinka tikrovės.

Vėliau ministerija sakė, kad Ukrainos pajėgos naudojasi šiais vidaus konfliktais ir rengia puolimą netoli rytinio Bachmuto miesto.

Garsus rusų generolas paragino J. Prigožiną atšaukti mėginimus nuversti Gynybos ministerijos vadovybę.

„Raginu jus liautis“, – itin neįprastame vaizdo pareiškime sako Rusijos aerokosminių pajėgų vadas Sergejus Surovikinas.

„Kol dar nevėlu, būtina... paklusti žmonių išrinkto Rusijos Federacijos prezidento valiai ir įsakymui „, – sakė jis.

Tačiau antikremliška figūra Michailas Chodorkovskis paragino rusus paremti J. Prigožiną ir sakė, jog veikiant prieš Kremlių priimtina paremti net velnią.

Amerikiečių analitinis centras „Institute for the Study of War“ (ISW) sakė, kad „Wagner“ boso bandymas priversti pakeisti vadovybę Gynybos ministerijoje tikriausiai nebus sėkmingas turint galvoje, kad S. Surovikinas pasmerkė jo raginimą sukilti.

Ukrainos gynybos ministerija sakė stebinti situaciją.

Ukrainoje taip pat galioja aukšto laipsnio parengtis po šeštadienį įvykdyto naujo apšaudymo rusų raketomis, po kurio pranešta apie nukentėjusiuosius ir žalą Kyjive bei Dnipre.

JAV prezidentas Joe Bidenas buvo informuotas apie situaciją Rusijoje ir Vašingtonas konsultuosis su sąjungininkais bei partneriais dėl šių įvykių, sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas Adamas Hodge'as.

Penktadienį J. Prigožinas sakė, kad Kyjivui šio mėnesio pradžioje pradėjus kontrpuolimą Maskvos pajėgos atsitraukia Ukrainos rytuose ir pietuose. Tai tiesiogiai prieštaravo V. Putino teiginiams, kad Ukraina patiria katastrofiškų nuostolių ir kad kovos yra aprimusios.

„Mes prausiamės krauju. Niekas nepristato atsargų. Tai, ką jie mums sako, yra didžiausia apgaulė“, – sakė J. Prigožinas, turėdamas omenyje Rusijos karinę ir politinę vadovybę.

Daug metų užkulisiuose veikęs J. Prigožinas dabar pripažįsta vadovaujantis „Wagner“ ir net kišęsis į JAV rinkimus.

Jo pajėgos, pastiprintos dešimtimis tūkstančių kalinių, vaidino svarbų vaidmenį Rusijai užimant Ukrainos Donecko srityje esantį Bachmutą. Mūšis už šį miestą buvo ilgiausias ir kruviniausias nuo Rusijos plataus masto invazijos pradžios 2022 metų vasarį.

Tačiau šią savaitę J. Prigožinas apkaltino Rusijos karinę vadovybę apgaudinėjant rusus dėl puolimo Ukrainoje.

„Kodėl prasidėjo ši specialioji karinė operacija? Karo reikėjo šunsnukių grupelės savireklamai“, – pareiškė jis.

2023 06 24 09:20
Spausdinti