Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


RUSIJA IR KINIJA
Xi Jinpingas ir V. Putinas pasidžiaugė ryšiais prieš „taikos kelionę“ į Maskvą
BNS
Kremlin.ru
Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas.

Kinijos lyderis Xi Jinpingas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasidžiaugė savo aljanso tvirtumu, kinų vadovui vykstant į Maskvą, kur vyks aukščiausiojo lygio susitikimas su tarptautinėje izoliacijoje atsidūrusiu Rusijos prezidentu.

Xi Jinpingas savo vizitą apibūdino kaip „draugystės, bendradarbiavimo ir taikos kelionę“, nors Vakarų šalys kritikuoja Kiniją dėl, jų nuomone, tylaus Rusijos karo Ukrainoje palaikymo ir diplomatinės priedangos.

„Tikiuosi bendradarbiauti su prezidentu Putinu, kad kartu priimtume naują santykių viziją“, – rašė Xi Jinpingas pasirašytame straipsnyje Rusijos laikraštyje „Russian Gazette“, kurį taip pat perdavė Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Kinija stengėsi vaizduoti save kaip neutralią Ukrainos karo šalį, o jos Užsienio reikalų ministerija praėjusią savaitę pareiškė, kad Pekinas „atliks konstruktyvų vaidmenį skatinant taikos derybas“ tarp Kyjivo ir Maskvos.

V. Putinas palankiai įvertino Pekino veiksmus dėl Ukrainos, kurie rodo norą atlikti „konstruktyvų vaidmenį“ nutraukiant konfliktą, ir teigė, kad Kinijos ir Rusijos santykiai yra „aukščiausiame taške“.

Xi Jinpingo kelionė padės sustiprinti izoliuotą V. Putiną, kuris sekmadienį išvyko į Ukrainos Mariupolio miestą ir pirmą kartą nuo Maskvos invazijos 2022 metų vasario mėnesį apsilankė Kyjivo užgrobtoje teritorijoje.

Xi Jinpingo vizitas taip pat vyksta praėjus kelioms dienoms po to, kai Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė V. Putino arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimais neteisėtai deportavus Ukrainos vaikus.

2023 03 20 07:57
Spausdinti