Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


VIDURINĖ AZIJA
Xi Jinpingas kertiniame viršūnių susitikime priima Vidurinės Azijos šalių lyderius
BNS
Scanpix
Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimas su Kirgizijos prezidentu Sadyru Japarovu Siane.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ketvirtadienį rengia Vidurinės Azijos viršūnių susitikimą, siekdamas didinti įtaką regione tuo metu, kai Didžioji septyneto (G-7) lyderiai rengia aukščiausiojo lygio susitikimą Japonijoje.

Aukščiausiojo lygio susitikimas, rengiamas senoviniame Kinijos mieste Siane, istoriniame rytiniame Šilko kelio, per Vidurinę Aziją jungusio Kiniją su Europa, gale, yra kertinis, pareiškė Pekinas.

Tai pirmas tokio pobūdžio susitikimas nuo oficialių santykių užmezgimo prieš 31 metus.

Pekinas siekia užpildyti vakuumą, atsiradusį buvusiose sovietinėse valstybėse prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje, o Xi Jinpingas pozicionuoja save kaip pasaulinį lyderį, trokštantį išplėsti Kinijos įtaką toli už jos sienų.

„Xi pristatys save kaip lyderį, galintį skatinti pasaulinį vystymąsi ir taiką“, – naujienų agentūrai AFP sakė Zhiqun Zhu, Baknelio universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų profesorius.

Be to, aukščiausiojo lygio susitikimas vyks tuo pačiu metu kaip ir G-7 susitikimas Hirošimoje, kuriame daugiausia dėmesio tikriausiai bus skiriama pastangoms „stabdyti didėjančią Kinijos įtaką visame pasaulyje“, teigė Zh. Zhu.

„Negalima neįvertinti diplomatinės ir strateginės reikšmės“, – sakė jis.

Pekinas teigia, kad prekyba su Kazachstanu, Kirgizija, Tadžikistanu, Turkmėnistanu ir Uzbekistanu 2022 metais pasiekė 70 mlrd. dolerių (64,6 mlrd. eurų) ir 2023 metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su ankstesniais metais, išaugo 22 procentais.

Vidurinė Azija taip pat tapo svarbia Kinijos trilijonų dolerių vertės „Vienos juostos, vieno kelio“ iniciatyvos, kuri yra svarbiausias prezidento Xi Jinpingo geopolitinis projektas, dalimi.

Kinija, antra pagal dydį pasaulyje energijos vartotoja, investavo milijardus dolerių, kad pasinaudotų gamtinių dujų ištekliais Vidurinėje Azijoje, o regioną raižo geležinkelio linijos, jungiančios Kiniją su Europa.

Analitikai naujienų agentūrai AFP sakė, kad šiame viršūnių susitikime tikriausiai bus stengiamasi paspartinti didžiulių transporto jungčių ir vamzdynų tiesimą, įskaitant ilgai atidėliotą 6 mlrd. dolerių (5,54 mlrd. eurų) vertės geležinkelį tarp Kinijos, Kirgizijos ir Uzbekistano bei Vidurio Azijos ir Kinijos dujotiekio plėtrą.

Trečiadienį per susitikimą su Xi Jinpingu Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas pasidžiaugė unikalia šio projekto aprėptimi.

Ketvirtadienį Xi Jinpingas Kirgizijos prezidentui Sadyrui Japarovui teigė, kad Kinija „nori dirbti su Kirgizija kuriant geros kaimynystės, draugystės, bendros gerovės ir bendros ateities bendruomenę“.

Vėliau ketvirtadienį jis susitiks su kitais regiono lyderiais, o vakare surengs sveikinimo ceremoniją.

Penktadienio rytą bus surengtas renginys spaudai, kuriame, kaip tikimasi, dalyvaus visi šeši prezidentai ir kuriame turėtų būti paskelbtas bendras pareiškimas.

2023 05 18 11:30
Spausdinti