Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KINIJA
Xi Jinpingas su valstybiniu vizitu lankysis PAR, dalyvaus BRICS susitikime
BNS
Scanpix
Cyrilas Ramaphosa ir Xi Jinpingas.

Kinijos vadovas Xi Jinpingas kitą savaitę su valstybiniu vizitu lankysis Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), penktadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija ir patvirtino, kad jis dalyvaus Johanesburge vyksiančiame BRICS šalių aukščiausiojo lygio susitikime.

Afrika yra tapusi nauju diplomatinės kovos lauku, kuriame Vakarai, Rusija ir Kinija kovoja dėl įtakos didėjant konkurencijai dėl naudingųjų iškasenų ir tarptautiniams nesutarimams, kuriuos paskatino Maskvos karas Ukrainoje.

PAR prezidento Cyrilo Ramaphosos kvietimu Xi Jinpingas dalyvaus 15-ajame BRICS aukščiausiojo lygio susitikime Johanesburge ir rugpjūčio 21–24 dienomis su valstybiniu vizitu lankysis Pietų Afrikoje, teigiama Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovės Hua Chunying pareiškime internete.

Tai bus antroji Xi Jinpingo tarptautinė kelionė 2023-iaisiais, po kovą įvykusio oficialaus valstybinio vizito į Rusiją.

Rugpjūčio 22–24 dienomis Brazilijos, Kinijos, Indijos ir PAR vadovai bei Rusijos vyriausiasis diplomatas susirinks į susitikimą, kurio tema – „BRICS ir Afrika“, anksčiau šį mėnesį nurodė PAR užsienio reikalų ministrė Naledi Pandor.

Buvo kilę klausimų, ar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuriam dėl karo nusikaltimų išduotas Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) arešto orderis, dalyvaus šių metų BRICS konferencijoje, tačiau praėjusį mėnesį C. Ramaphosos atstovas spaudai pranešė, kad V. Putinas nedalyvaus abipusiu susitarimu.

Xi Jinpingas PAR anksčiau lankėsi 2018 metais, siekdamas stiprinti savo šalies diplomatinius ir ekonominius ryšius su žemynu.

Šių metų susitikimo darbotvarkėje bus svarstomas galimas būsimas BRICS narystės išplėtimas. Kelios Afrikos šalys, įskaitant Alžyrą, Egiptą ir Etiopiją, jau anksčiau pareiškė norą prisijungti prie bloko.

Liepą Kinija Pekine priėmė Alžyro prezidentą Abdelmadjidą Tebboune'ą, pasidžiaugė ryšiais su Afrika ir paragino glaudžiau bendradarbiauti.

„Kinija palankiai vertina Alžyro teigiamą ketinimą prisijungti prie BRICS ir remia Alžyro pastangas siekti šio tikslo“, – sakoma tuo metu paskelbtame bendrame pareiškime, kuriame priduriama, kad A. Tebboune pakvietė Xi Jinpingą apsilankyti Alžyre.

Į aukščiausiojo lygio susitikimą Pietų Afrikoje pakviestos 69 šalys, įskaitant visas Afrikos valstybes.

2023 08 18 08:25
Spausdinti