Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
Žlugus deryboms dėl darbo užmokesčio JK gresia nauji masiniai streikai
BNS
Scanpix
Streikuojantys britų mokytojai.

Mokytojai ir traukinių mašinistai trečiadienį visoje Jungtinėje Karalystėje surengė naują streikų etapą, siekdami užsitikrinti darbo užmokesčio padidinimą, kuris palengvintų dėl sparčiai augančios infliacijos kilusią pragyvenimo išlaidų krizę.

Dėl naujausių masinių viešojo ir privataus sektoriaus darbuotojų prastovų, vyriausybei ir įmonių vadovams nesutikus su darbo užmokesčio reikalavimais, numatomi dideli mokymosi ir kelionių į darbą ir atgal sutrikimai.

Jungtinėje Karalystėje trečiadienį vyks „didžiausia streikų diena nuo 2011 metų“. Britanijos profsąjungų susivienijimo TUC duomenimis, iki 500 000 darbuotojų planuoja streikuoti.

Streikuoja ir kiti, tarp jų ir pasienio pajėgų darbuotojai, atliekantys imigracijos ir muitinės patikrinimus JK oro ir jūrų uostuose.

Britanijoje kelis pastaruosius mėnesius streikavo dešimtys tūkstančių darbuotojų, įskaitant pašto darbuotojus, teisininkus, slaugytojus ir mažmeninės prekybos sektoriaus darbuotojus, nes infliacija Jungtinėje Karalystėje viršijo 11 proc. ir tapo didžiausia per daugiau nei 40 metų.

„Stebuklingos lazdelės nėra“

„Labai norėčiau, niekas man nesuteiktų didesnio malonumo, nei mostelėti stebuklinga lazdele ir visiems jums mokėti daug daugiau“, – pirmadienį sakė ministras pirmininkas Rishi Sunakas, apsilankęs pas visuomenės sveikatos priežiūros darbuotojus, kurie ateinančiomis dienomis ir savaitėmis planuoja tęsti streikus.

„Svarbi infliacijos suvaldymo ir jos sumažinimo perpus dalis – užtikrinti, kad vyriausybė atsakingai skolintųsi, nes jei infliacija tampa nekontroliuojama, ji dar labiau pablogėja, be to, reikia užtikrinti, kad atsiskaitymai už darbo užmokestį būtų pagrįsti ir teisingi“, – pridūrė R. Sunakas.

Praėjusių metų birželio–lapkričio mėnesiais dėl streikų buvo prarasta 1,6 mln. darbo dienų – daugiausia per šešis mėnesius per daugiau nei tris dešimtmečius, rodo naujausi Nacionalinės statistikos tarnybos duomenys.

Nacionalinės statistikos tarnyba pridūrė, kad vien lapkričio mėnesį dėl streikų buvo prarasta 467 000 darbo dienų, t. y. daugiausia nuo 2011 metų.

„Trečiadienį dirbsiu iš namų, – AFP sakė 23 metų labdaros darbuotoja Katie Webb. – Pritariu streikams, geležinkelio darbuotojai nusipelno geresnio darbo užmokesčio.“

Nuo praėjusių metų pabaigos daugeliui privataus sektoriaus darbuotojų pavyko susitarti su darbdaviais dėl naujų darbo užmokesčio sąlygų, paliekant nuošaly mokesčių mokėtojų pinigais apmokamus darbuotojus.

„Po daugelį metų trukusio žiauraus darbo užmokesčio mažinimo slaugytojų, mokytojų ir milijonų kitų valstybės tarnautojų pragyvenimo lygis sumažėjo ir jų laukia dar didesnis darbo užmokesčio nepriteklius“, – prieš trečiadienį vyksiančius streikus sakė TUC generalinis sekretorius Paulas Nowakas.

Visoje šalyje vyks mitingai

Visoje šalyje profsąjungos kartu su naujausiais streikais trečiadienį ketina surengti mitingus, kuriuose nepritars konservatorių vyriausybės planams įstatymais uždrausti viešojo sektoriaus darbuotojų streikus.

Pasak P. Nowako, visoje šalyje vykstančiose protesto akcijose bus teigiama, kad „teisė streikuoti yra pagrindinė Britanijos laisvė“.

R. Sunakas pristatė įstatymo projektą, kuriuo reikalaujama, kad kai kurie pirminės grandies darbuotojai išlaikytų minimalų aptarnavimo lygį streikų metu.

Ministras pirmininkas parlamente gynė šiuos planus kaip pagrįstus ir atitinkančius kitų Europos šalių reikalavimus.

Prancūzijoje antradienį protestuotojai pradėjo naują bandymą daryti spaudimą prezidentui Emmanueliui Macronui, kad šis atsisakytų pensijų reformos plano. Šimtai tūkstančių žmonių išėjo į gatves, o streikai sutrikdė transporto ir mokyklų darbą.

2023 02 01 11:33
Spausdinti