Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


PASAULIS 2024
Žmonės, kuriuos verta stebėti 2024-aisiais: vieni jų gerai žinomi, o kiti visai negirdėti
Jamesas Bennetas

Buvo laikai, kai JAV politika į prezidento postą iškeldavo įkvepiančių ar bent jau įdomių kandidatų: Hillary Clinton aplenkė Barackas Obama, vos prieš trejus metus dar dirbęs Ilinojaus valstijos parlamente, Johnui McCainui pavyko įveikti konservatorių panieką, 2016 m. netikėtą triuką iškrėtė Donaldas Trumpas, o 2000 m. padėtį pataisė Joe Bidenas, kuris, kaip manyta, neturėjo jokių šansų dėl amžiaus ir centristinių pažiūrų praeityje.

Dabar prasideda 2024 m. politinis ciklas, kuriame vyraus perdirbimas. Prezidentas J. Bidenas ir buvęs prezidentas D. Trumpas ruošiasi kitam serialo sezonui, kurio dauguma amerikiečių nė nenori žiūrėti. Tai reiškia, kad akys kryps ir į viceprezidentę Kamalą Harris. Kadangi J. Bidenas yra seniausias visų laikų prezidentas, o per antrąją inauguraciją jam būtų jau 82-eji, K. Harris sulauks tikrai daug rinkėjų dėmesio.

Vis dėlto šio serialo tęsinys žada kelis naujus siužeto vingius: pirmą kartą prezidentinėje politikoje teisiniai procesai sulauks daugiau dėmesio ir, tikėtina, bus svarbesni nei rinkimų debatai. D. Trumpas yra pirmasis esamas ar buvęs JAV prezidentas, kuriam pareikšti kaltinimai – iš viso 91 punktas keturiose bylose ir keturiose jurisdikcijose. Fultono apygardoje Džordžijos valstijoje, kur jis kaltinamas dėl pastangų sužlugdyti 2020 m. rinkimus, teismo procesas bus tiesiogiai transliuojamas per televiziją.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 28 14:00
Spausdinti