Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


BALTARUSIJOS RINKIMAI
„Žmonės nebijo“: Baltarusijoje į opozicijos mitingus plūsta minios žmonių
BNS
Scanpix
S. Tichanovskaja sveikina žmones per mitingą Breste.

Nedideliame mieste praėjusią savaitę vykusiame mitinge, kurį surengė kylanti Baltarusijos politinės opozicijos žvaigždė, Jelena stovėjo neįprastai gausioje minioje, apsigobusi raudona su balta – opozicijos spalvų – vėliava.

Kaip ir daugelis susirinkusiųjų į opozicijos kandidatės į prezidentus Svetlanos Tichanovskajos palaikymo mitingą, ji prisistatė tik vardu, bijodama atkreipti į save nereikalingą valdžios dėmesį.

„Aš noriu turėti žodžio laisvę. Išeiti į gatvę ir laisvai kalbėti ir nebebijoti“, – naujienų agentūrai AFP sakė 42 metų duonos fabriko darbuotoja.

Keli tūkstančiai žmonių penktadienį užpildė nedidelį stadioną Maladečinoje, apie 100 tūkst. gyventojų turinčiame mieste į šiaurės vakarus nuo Minsko, pasiklausyti S. Tichanovskajos, tapusios pagrindine prezidento Aliaksandro Lukašenkos oponente.

Minia, kur buvo daug jaunų žmonių, gimusių po 1991 metų, kai žlugo Sovietų Sąjunga, ir neprisimenančių laikų prieš A. Lukašenkos atėjimą į valdžią, mojavo vėliavomis ir skanduodami reikalavo pokyčių, į sceną žengiant 37-erių S. Tichanovskajai.

„Dabar metas visiems įveikti savo baimę“, – pareiškė ji.

„Manote, man nebaisu? Man baisu kiekvieną dieną. Bet aš keliuosi, sukaupiu drąsą, peržengiu savo baimę ir einu toliau – į pergalę“, – kalbėjo S. Tichanovskaja.

S. Tichanovskaja, vaikus namie prižiūrėjusi motina, paskelbė sieksianti prezidento posto po to, kai jos vyras populiarus tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis buvo areštuotas ir jam buvo uždrausta mesti iššūkį A. Lukašenkai rugpjūčio 9-osios rinkimuose.

S. Tichanovskaja yra akimirkos simbolis – protesto balso prieš A. Lukašenką. Ji pritraukė visus, kurie nenori A. Lukašenkos.

Jųdviejų penkiametė dukra ir 10-metis sūnus saugumo sumetimais išsiųsti į užsienį.

Dar vienas populiarus opozicijos atstovas, siekęs dalyvauti prezidento rinkimuose, buvęs bankininkas Viktoras Babaryka buvo suimtas, o buvęs diplomatas Valerijus Cepkala paliko Baltarusiją baimindamasis arešto.

Jo baimė pagrįsta. Kaip skelbia žmogaus teisių organizacija „Vesna“, nuo gegužės per rinkimų mitingus buvo sulaikyta mažiausiai 1 100 žmonių.

Nepaisant šio susidorojimo, S. Tichanovskajai vis dėlto buvo leista dalyvauti rinkimuose, o jos siekis išversti iš posto 65-erių A. Lukašenką mobilizavo jo oponentus.

„Simbolis“

Į S. Tichanovskajos mitingus įvairiose šalies vietose susirenka didžiulės minios, o šiose kelionėse ją lydi V. Babarykos kampanijos vadovė Marija Kolesnikova ir Veronika Cepkalo, į savanorišką tremtį pasitraukusio V. Cepkalos žmona.

Moterys mitinguose paprastai dėvi marškinėlius su opozicijos rinkimų kampanijos simboliais – V. Cepkalo pergalės ženklu, S. Tichanovskajos sugniaužtu kumščiu ir M. Kolesnikovos širdimi.  

„Svarbu tai, kad tai vyksta ne tik sostinėje, bet ir mažuose miesteliuose bei kaimuose“, – sakė baltarusių politikos analitikė Alesia Rudnik.

Ji pridūrė, kad šios trys moterys suburia baltarusius, kurie paprastai nedalyvautų antivyriausybinėse demonstracijose.

Kitą dieną po mitingo Maladečinoje didelė minia žmonių susirinko palaikyti S. Tichanovskajos Gardine šiaurės vakarų Baltarusijoje.

Apie 10 tūkst. gyventojų susirinko į mitingą į pietryčius nuo Minsko esančiame Gomelyje – gimtajame S. Tichanovskio mieste.

Lauke vykęs renginys užsitęsė iki vėlaus vakaro; per jį grojo grupės, o susirinkusieji švietė telefonų žibintuvėliais.

Didžiausias S. Tichanovskajos palaikymo mitingas, į kurį, kaip pranešama, susirinko 63 tūkst. žmonių, įvyko liepos 30-ąją Minsko Tautų draugystės parke, nors buvo būgštaujama dėl susidorojimo, nes anksčiau tądien pareigūnai sulaikė 33 rusų „kovotojus“, kaltinamus su opozicija planavus masines riaušes.

„S. Tichanovskaja yra akimirkos simbolis – protesto balso prieš A. Lukašenką. Ji pritraukė visus, kurie nenori A. Lukašenkos“, – teigė politologas Valerijus Karbalevičius.

„Žmonės nebijo“

Pasak stebėtojų, S. Tichanovskaja pasinaudojo plataus masto nepasitenkinimu A. Lukašenka, kuris dėl, kaip skelbiama, žemų populiarumo reitingų buvo pramintas „Saša 3 procentai“.

Buvęs kolūkio pirmininkas A. Lukašenka sulaukė kritikos dėl to, kaip tvarkė ekonomiką, pablogėjusių santykių su Rusija ir koronaviruso protrūkio valdymo.

Nors sveikatos apsaugos pareigūnai užregistravo dešimtis tūkstančių užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų, A. Lukašenka menkino pandemijos grėsmę ir ją vadino „psichoze“, atsisakė įvesti karantiną.

Šalies gyventojai buvo priversti patys imtis kovos su virusu priemonių, įskaitant apsauginių kaukių nešiojimą ir darbą iš namų.

Tačiau tikras iššūkis kritikams ateis, jei, kaip ir prognozuojama, A. Lukašenka laimės balsavimą suklastojęs rezultatus, sakė A. Rudnik.

Baltarusijos valdžia jau įrodė, kad sugeba masiškai sulaikyti protestuotojus, o artėjant balsavimui A. Lukašenka stebėjo, kaip policija dalyvauja riaušių išvaikymo pratybose.

„Dabar žmonės nebijo“, – teigė A. Rudnik ir atkreipė dėmesį, kad valdžia išduoda leidimus opozicijai rengti savo mitingus.

„Tačiau svarbus žingsnis laukia po balsavimo – ar žmonės išeis į gatves, kai bus paskelbti rezultatai?“ – kalbėjo politikos analitikė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 04 09:41
Spausdinti