Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NUOPELNAI
Žurnalas „Time“ „Metų žmogaus“ apdovanojimą skyrė J. Bidenui ir K. Harris
BNS
Scanpix
J. Bidenas ir K. Harris.

Žurnalas „Time“ 2020-ųjų „Metų žmogaus“ apdovanojimą ketvirtadienį skyrė JAV išrinktajam prezidentui Joe Bidenui ir išrinktajai viceprezidentei Kamalai Harris, rinkimuose nugalėjusiems Donaldą Trumpą.

„Už Amerikos istorijos pakeitimą, už parodymą, kad empatijos jėgos yra stipresnės už skaldymo siautėjimą, už... gijimo viziją liūdinčiame pasaulyje“, – aiškindamas savo pasirinkimą rašė „Time“.

Demokratai J. Bidenas ir K. Harris „Time“ rinkimuose įveikė tris kitus finalistus: kovos su pandemija fronto linijoje dirbančius žmones drauge su vyriausiuoju šalies užkrečiamųjų ligų specialistu Anthony Fauci, judėjimą už rasinį teisingumą ir prezidentą D. Trumpą.

Žurnalo viršelyje skelbiami 78 metų J. Bideno ir 56 metų K. Harris portretai ir paantraštė „Keičiantys Amerikos istoriją“.

„Drauge jie pasiūlė atstatymą ir atsinaujinimą... O Amerika nupirko tai, ką jie pardavinėjo“, – rašoma straipsnyje.

J. Bidenas įveikė D. Trumpą užsitikrinęs 306 rinkikų balsus. 232 balsus Rinkikų kolegijoje gavęs D. Trumpas turės trauktis po vienos kadencijos.

J. Bidenas surinko maždaug 7 mln. balsų daugiau už savo varžovą respublikoną, kuris dar nepripažino savo pralaimėjimo ir be įrodymų tvirtina, kad per rinkimus vyko plataus masto sukčiavimas.

„Time“ gyrė rinkimus laimėjusius demokratus, kurie tik dešimtą kartą per JAV istoriją nušalino prezidentą po vienos kadencijos.

„Bidenas ir Harris silpusią partijos jėgą turėjo atgaivinti baltųjų rinkėjų be koledžo išsilavinimo [balsais], suteikti postūmį jos besiformuojančiai įvairių jaunų rinkėjų miestuose grupei ir motyvuoti daugybę piktų priemiesčių gyventojų, ypač koledžų absolventų ir moterų, palikusių Trumpo laikų GOP (Respublikonų partiją)", – rašė „Time“.

„Time“ apdovanojimu, skiriamu kasmet nuo 1927-ųjų, pagerbiamas žmogus ar žmonės, per kalendorinius metus labiausiai paveikę naujienas – į gerąją ar į blogąją pusę.

„Time“ paklaustas, ką norėtų girdėti žmones kalbant apie jį po ketverių metų Baltuosiuose rūmuose, J. Bidenas atsakė: „Kad tą dieną, kai mes išėjome, Amerika laikosi geriau ir vidutiniai amerikiečiai laikosi geriau nei tą dieną, kai mes atėjome. Toks mano tikslas.“

K. Harris yra pirmas viceprezidentu išrinktas asmuo, gavęs „Time“ „Metų žmogaus“ apdovanojimą.

Interviu žurnalui ji sakė, kad J. Bideno administracijai teks spręsti tvirtinę klausimų, įskaitant pandemiją, „ekonominę krizę“ ir „seniai vėluojantį rasinio teisingumo apmąstymą“.

„Turime sugebėti vienu metu vykdyti daug užduočių, kaip ir bet kurie tėvai ar bet kuris žmogus“, – sakė K. Harris.

Kovos su COVID-19 pandemija fronto linijos darbuotojai, tarp jų gydytojai, slaugytojai ir maisto parduotuvėse dirbantys žmonės, pelnė daugiausiai skaitytojų simpatijų.

Anksčiau ketvirtadienį „Time“ „Metų sportininku“ paskelbė krepšinio superžvaigždę LeBroną Jamesą. 35 metų Los Andželo klubo „Lakers“ žaidėjas pagerbtas už kovą su juodaodžių rinkėjų aktyvumo slopinimu ir ketvirtą NBA čempiono titulą.

„Metų pramogininko“ apdovanojimas atiteko korėjiečių popumuzikos sensacijai BTS.

Pernai „Metų žmogumi“ buvo išrinkta jaunoji klimato aktyvistė Greta Thunberg. 2016-aisiais „Metų žmogumi“ tapo D. Trumpas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 11 08:32
Spausdinti