Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ŽEMĖS DREBĖJIMAS
Žuvusiųjų per žemės drebėjimus Turkijoje ir Sirijoje skaičius viršijo 50 tūkst.
ELTA
Scanpix
Žemės drebėjimo padariniai Sirijoje.

Naujausiais abiejų šalių duomenimis, per žemės drebėjimus, anksčiau šį mėnesį supurčiusius Turkijos ir Sirijos pasienio regioną, žuvo daugiau nei 50 tūkst. žmonių.

Vien Turkijoje žemės drebėjimas nusinešė 44 218 žmonių gyvybes, pranešė šalies nelaimių valdymo agentūra AFAD. Kaimyninėje Sirijoje iki šiol buvo pranešta apie 5 900 mirčių, nors karą stebinčios organizacijos teigimu, žuvo 6 760 žmonių. Sirijos žmogaus teisių observatorija nurodė, kad 2 234 žmonės žuvo vyriausybės kontroliuojamose teritorijose, o 4 526 - opozicijos kontroliuojamose teritorijose, daugiausia šiaurės vakarų Sirijoje.

Žemė ėmė drebėti vasario 6 d., kai pietryčių Turkiją ir Šiaurės Siriją supurtė du 7,7 ir 7,6 balo drebėjimai. Pasak AFAD, nuo to laiko regioną sukrėtė daugiau nei 9 tūkst. pakartotinių smūgių.

Vien iš nelaimės zonos Turkijoje evakuota beveik 530 tūkst. žmonių. Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios organizacijos duomenimis, per sieną buvo perkelti daugiau nei 100 tūkst. žmonių.

Pasak Jungtinių Tautų, aukų skaičiumi ši nelaimė yra baisiausia Turkijos istorijoje. Griuvėsių ir nuolaužų kalnai taip pat neturi precedento, sakė JT plėtros programos (UNDP) atstovė Turkijoje Louisa Vinton.

Turkijos vyriausybės duomenimis, iki šiol užregistruota daugiau nei 173 tūkst. sugriuvusių arba apgadintų pastatų. Dėl sugriautų namų laikinose prieglaudose arba viešbučiuose ir viešosiose įstaigose glaudžiasi daugiau nei 1,9 mln. žmonių.

Beveik 240 tūkst. gelbėtojų, įskaitant savanorius, toliau dirba 11-oje nuo žemės drebėjimo nukentėjusių Turkijos provincijų. Iš pradžių buvo sunku pasiekti kai kurias nuo žemės drebėjimų nukentėjusias teritorijas, tačiau atkūrimo darbai tęsiami, o aukų skaičius didėja. Pastarosiomis dienomis pranešimų, kad būtų išgelbėti gyvi žmonės, nebuvo.

Iš viso nuo žemės drebėjimo Turkijoje nukentėjo apie 20 mln. žmonių. JT duomenimis, Sirijoje nukentėjo 8,8 mln. žmonių. Vis dėlto iš Sirijos gauta mažiau informacijos, šioje šalyje dėl nesiliaujančių kovų daugelis gyvena nesaugioje aplinkoje.

2023 02 25 10:29
Spausdinti