Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 21 d.


DI IR TEISĖ
„ChatGPT“ su mantija
Agnė LIMANTĖ, Monika ŠUKYTĖ
Shutterstock

Generatyvinio dirbtinio intelekto (GDI) naudojimas teismuose kol kas kelia didelių problemų, bet jo įtaka neišvengiamai augs

Nors GDI įrankiais, leidžiančiais vaizdinį, garsinį ar tekstinį turinį kurti akimirksniu, įgudo naudotis ir teisininkai, teismų sistemoje GDI įrankiai išlieka tabu. Šiemet atlikta „Thomson Reuters“ instituto JAV teismų sistemos darbuotojų apklausa parodė, kad tik 9 proc. mano, jog GDI turėtų būti naudojamas teismuose. Vis dėlto net 68 proc. apklausos dalyvių pripažino nesantys užtikrinti ir neturintys pakankamai informacijos.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Nors „ChatGPT“, „Gemini“ ir kiti panašūs įrankiai viešai prieinami daugiau nei metus, akivaizdu, kad teismuose jų panaudojimas vis dar kvestionuojamas. Neretai tiek praktikų, tiek akademikų diskusijose keliami klausimai, ar GDI vieta teismo sprendimų priėmimo procese, ar šias priemones teisėjai gali naudoti, ar turėtų jų vengti, ar jų pasitelkimas turi daugiau pranašumų ar trūkumų?

2024 04 29 15:58
Spausdinti