Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 18 d.


SUPRASTI RUSIJĄ
S. Medvedevas: „Rusiją jau 23 metus valdo vagys. Vagių gauja“
Vladimiras Laučius
Scanpix
S. Medvedevas.

„Nemanau, kad karas sugriaus Rusiją ir Kremliaus režimą“, – tvirtino politologas ir žurnalistas, Prahos Karolio universiteto profesorius, „Laisvosios Europos“ radijo bendradarbis Sergejus Medvedevas. Pernai Kremliui pradėjus plataus masto agresiją prieš Ukrainą, daug kam atsivėrė akys suvokus, kad tai – ne tik Vladimiro Putino, bet ir rusų visuomenės pradėtas ir pageidaujamas karas. Ar tikrai taip, S. Medvedevo klausė Vladimiras Laučius.

Nuo liepos Lietuvos skaitytojai jau gali įsigyti jūsų naujausią knygą „A War Made In Russia vokiečių „Amazonėje anglų kalba. Tai – knyga apie Rusijos karo Ukrainoje priežastis. Ar galėtumėte trumpai pristatyti mūsų skaitytojams svarbiausias savo knygos tezes?

– Svarbiausia tezė – jos antraštėje: „A War Made In Russia“, Rusijoje pagamintas karas. Daugiau kaip 500 dienų keliame klausimą: ar tai V. Putino, ar visos Rusijos karas? Svarbiausias mano teiginys – tai yra Rusijos karas. Ne V. Putino ir jam lojalaus išprotėjusio elito arba kokių nors pavienių patriotų karas. Tai – karas, kurį sukūrė Rusija kaip istorinė visuma, civilizacija. Karas, į kurį dabartinė Rusijos visuomenė labai lengvai įžengė, jame įsikūrė ir gyvena. Visuomenė, elitas, valstybė natūraliai gamina karo padarinius, tokius kaip prievarta, naikinimas, kurį stebime. Mano knyga atsirado kaip šios šalies pažinimas.

Atvirai kalbant, pojūčiai, kuriuos kėlė karas 2022 m. kovą ir balandį, ir tai, kokie yra dabar, skiriasi. Dabar matau, kad šis karas tikrai nėra atsitiktinis dalykas. Jis – dėsningas, socialiai ir psichologiškai pagrįstas. Ir jis – ilgam. Šis karas yra didesnis už V. Putino režimą: jis galis tęstis ir tada, kai režimo neliks. Šiam karui Rusija buvo ruošiama mažiausiai 20 metų.

2023 10 20 19:15
Spausdinti