Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


10 dalykų, kuriuos privalu žinoti apie naujas ES sankcijas Rusijai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
A. Melničenka su žmona.

Po beveik mėnesį trukusių ginčų ES valstybės pagaliau sutarė ir penktadienį paskelbė šeštąjį sankcijų paketą Rusijai. Pasak ES Tarybos į sutartą paketą įtrauktos įvairios priemonės, kuriomis siekiama veiksmingai užkirsti kelią Rusijos galimybėms tęsti agresiją prieš Ukrainą.

Pateikiame svarbiausius šio susitarimo dalykus:

1-asis: naftos embargas

ES nusprendė uždrausti pirkti, importuoti ar pervežti žalią naftą ir tam tikrus naftos produktus iš Rusijos į ES. Tai turėtų sudaryti apie du trečdalius viso ES rusiškos naftos importo. Šis draudimas įsigalios neapdirbtai rusiškai naftai po 6 mėnesių ir perdirbtiems naftos produktams – po 8 mėnesių.

2-asis: draudimo draudimas

Taip pat nuspręsta po 6 mėnesių uždrausti teikti draudimo paslaugas laivams, kurie perveža rusišką naftą. Tai apsunkins Rusijos galimybes eksportuoti naftą į kitas pasaulio šalis.

3-asis: išimtys

Laikina išimtis numatyta žalios naftos importui vamzdynais į tas ES valstybes nares, kurios dėl savo geografinės padėties yra ypač priklausomos nuo Rusijos tiekimo ir neturi realių alternatyvų. Tai yra Vengrijos iškovojimas, kuri visą mėnesį blokavo šį sankcijų paketą. Dabar Budapeštas ir jo kaimynės toliau galės pirkti naftą, ateinančią iš Rusijos per pietinę „Družbos“ naftotiekio atšaką.

Scanpix
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas.

Vokietija ir Lenkija, į kurias Rusijos nafta ateina per šiaurinę „Družbos“ atšaką, pažadėjo, kad iki metų pabaigos nutrauks pirkimą šios rusiškos naftos. Tuomet rusiškos naftos importas į ES sumažės 90 proc.

Be to, Bulgarijai ir Kroatijai taip pat taikomos laikinos išimtys, susijusios su rusiškos žalios naftos ir vakuuminio gazolio importu. Esą jų naftos perdirbimo gamyklos gali naudoti tik specifinę rusišką naftą.

Blogiausia, kad nėra nurodyta, iki kada ši išimtis galios. Todėl Europos Komisija svarsto taikyti tarifus Rusijos naftai, kad pagreitintų šalių apsisprendimą nutraukti rusiškos naftos importą.

DG Meme
Socialiniuose tinkluose paplito memai apie ES sankcijų išimtis.

4-asis: atšaukimas iš SWIFT

ES išplečia galiojančio draudimo teikti specializuotų finansinių pranešimų siuntimo paslaugas (SWIFT) taikymą dar trims Rusijos kredito įstaigoms – didžiausiam Rusijos bankui „Sberbank“, Maskvos kredito bankui ir Rusijos žemės ūkio bankui, taip pat Baltarusijos plėtros ir rekonstrukcijos bankui.

5-asis: propagandos draudimas

ES sustabdo dar trijų Rusijos valstybinių transliuotojų transliavimo veiklą ES: „Rossija RTR“/“RTR Planeta“, „Rossija 24“ ir „TV Centre International“ (taip pat Baltarusijos „Belteleradio“). Pasak ES Tarybos pranešimo, šias struktūras Rusijos vyriausybė naudojo kaip priemones manipuliuoti informacija ir skleisti dezinformaciją apie invaziją į Ukrainą, įskaitant propagandą, siekiant destabilizuoti Rusijos kaimynines šalis ir ES bei jos valstybes nares.

Taip pat draudžiama Europos kompanijoms reklamuotis šiose kanaluose.

Vis dėlto šių Rusijos propagandos priemonių atstovai toliau gali dirbti ES, imti interviu, daryti reportažus.

6-asis: eksporto apribojimai

ES plečia asmenų ir subjektų, kuriems taikomi dvejopo naudojimo prekių ir technologijų eksporto apribojimai, sąrašą. Į sąrašą įtraukti Rusijos ir Baltarusijos subjektai. Be to, ES išplės prekių ir technologijų, kuriomis gali būti prisidedama prie Rusijos gynybos ir saugumo sektoriaus technologinio tobulinimo, sąrašą. Į jį bus įtraukta 80 cheminių medžiagų, kurios gali būti naudojamos cheminiams ginklams gaminti.

7-asis: konsultavimo paslaugos

ES uždraus Rusijai teikti apskaitos, viešųjų ryšių ir konsultavimo paslaugas, taip pat debesijos paslaugas.

8-asis: sankcionuotų asmenų sąrašai

Be to, Taryba nusprendė taikyti sankcijas papildomiems asmenims (65) ir subjektams (18): asmenims, atsakingiems už Rusijos karių įvykdytus žiaurumus Bučoje ir Mariupolyje; karą remiantiems; į sankcijų sąrašą įtrauktų oligarchų ir Kremliaus pareigūnų šeimos nariams (tarp kurių tariama Vladimiro Putino meilužė – Alina Kabajeva); gynybos sektoriaus bendrovėms ir finansų organizacijai.

Viso dabar ES sankcijos bus taikomas 1258 asmenims ir 98 subjektams.

Taip pat į sankcijų sąrašus įtraukti 12 Baltarusijos piliečių ir 8 šios šalies įmonės. Viso ES sankcijos taikomos 195 Baltarusijos asmenims ir 35 subjektams.

Jų visų turtas įšaldytas, o ES piliečiams ir bendrovėms draudžiama pervesti lėšas jiems. Be to, fiziniams asmenims taikomas draudimas keliauti, dėl kurio jie negali atvykti į ES teritoriją ar vykti per ją tranzitu.

9-asis: „Lifosos“ savininkai

Alfa.lt
Andrejus Melničenka su žmona Aleksandra.

Į ES sankcijų sąrašą buvo įtraukta buvusio „Lifosos“ savininko Andrejaus Melničenko žmona Aleksandra. V. Putinui artimas milijardierius A. Melničenka jau anksčiau atsidūrė ES sankcijų sąrašuose, dabar įtraukta jo žmona, kad oligarchas negalėtų per ją susigrąžinti savo turtų ES.

„Aleksandra Melničenko yra Andrejaus Igorevičio Melničenko, Rusijos pramonininko, kuriam priklauso pagrindinė trąšų gamintoja „EuroChemGroup“ ir anglies bendrovė SUEK, žmona. Aleksandra Melničenko naudojasi savo vyro turtingumu ir gauna iš to turto naudos. Jai ir jos vyrui priklauso du prabangūs mansardiniai apartamentai, kurių vertė viršija 30 mln. dolerių. 2022 m. kovo mėn. Aleksandra Melničenko pakeitė savo vyrą kaip nauja „Firstline Trust“ tikroji savininkė, o „Firstline Trust“ valdo įmonė „Linetrust PTC Ltd“, kuri yra „EuroChem Group“ tikroji savininkė. Todėl ji yra susijusi su įtakingu verslininku, veikiančiu ekonomikos sektoriuose, kurie yra reikšmingas pajamų šaltinis Rusijos Federacijos vyriausybei, kuri yra atsakinga už Krymo aneksiją ir padėties Ukrainoje destabilizavimą. Be to, Andrejus Igorevičius Melničenko yra atsakingas už veiksmų ar politikos, kuriais kenkiama Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei, taip pat stabilumui ar saugumui Ukrainoje arba į juos kėsinamasi, rėmimą arba jų įgyvendinimą“, – nurodomos oficialios moters įtraukimo į sankcijų sąrašą priežastys.

10-asis: Lietuvos pralaimėjimas

Lietuva siekė, kad būtų į sankcijų sąrašus įtrauktas Rusijos ortodoksų patriarchas Kirilas, kuris aktyviai remia karą ir naudojasi savo, kaip aukšto dvasininko, jį propaguoti. Europos Komisija taip ir padarė, bet trečiadienį, po dienos kai Europos Vadovų Taryboje buvo politiškai sutarta dėl sankcijų, netikėtai Vengrija pareikalavo išbraukti Kirilą. Ketvirtadienį ES valstybių ambasadoriai sutiko su šiuo reikalavimu.

Scanpix
Patriarchas Kirilas.

Europos Komisija dar gegužės 4 d. pradžioje pristatė šeštąjį sankcijų paketą.

2022 06 03 11:55
Spausdinti