Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 19 d.


ATSAKAS AGRESORIUI
14-as ES sankcijų paketas: ar smarkiai skaudės Rusijai?
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Unsplash

ES paruošė 14-ą sankcijų Rusijai paketą. Nors tai nėra mirtinas smūgis Kremliui ar ypač daug valstybėms narėms kainuosiantis žingsnis, diskusijos dėl jų tradiciškai gali užtrukti – svarbiausia spėti iki prokremliškos Vengrijos pirmininkavimo ES.

„Kaip visada, kiekvieno sankcijų paketo atveju – tai ES Tarybos procesas, kuris vyksta tarp šalių narių konfidencialiai, todėl mes neturime teisės komentuoti šio konfidencialaus proceso“, – ketvirtadienį Briuselyje vidurdienio spaudos konferencijoje apie 14-ą sankcijų paketą kalbėjo Europos Komisijos atstovas spaudai Peteris Stano, atsakingas už užsienio politiką.

Vis dėlto IQ žiniomis, Lietuvos ne kartą pateikti prašymai taikyti sankcijas rusiškam aliuminiui ar branduolinės energetikos bendrovei „Rosatom“ į šį sankcijų paketo pasiūlymą nebuvo įtraukti. Tačiau galima pasiguosti, kad pirmą kartą minimi ribojimai rusiškoms dujoms.

Vienas esminių 14-o sankcijų paketo pasiūlymų punktų – ribojimai Rusijos pelnui iš suskystintųjų gamtinių dujų (SGD). Pagal Europos Komisijos pasiūlymą, kurį trečiadienį planavo apsvarstyti ES šalių ambasadoriai, yra įtvirtinamas draudimas ES narėms reeksportuoti SGD. Pačių rusiškų SGD importas nebus draudžiamas, nes tai, pasak diplomatų, per daug jautri tema Ispanijai, Prancūzijai ir Belgijai. Vis dėlto reeksporto ribojimas Rusijai gali kainuoti apie 2 mlrd. eurų pajamų iš SGD (visos šio eksporto pajamos yra apie 8 mlrd. eurų).

2024 05 08 13:45
Spausdinti