Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


LIETUVOS GYNYBA
A. Anušauskas apie D. Trumpo grasinimus: tai gera žinia Lietuvai
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
BNS/Scanpix
Arvydas Anušauskas (kairėje) ir Donaldas Trumpas.

Europoje toliau netyla bangos dėl kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo pareiškimo, kad negintų NATO sąjungininkų, kurie neskiria pakankamai lėšų gynybai. Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas įžvelgia pozityvumo D. Trumpo žodžiuose.

„5 straipsnis, įsipareigojimas ginti visas sąjungininkes, ir tai, kad vieno sąjungininko užpuolimas bus laikomas visų užpuolimu, yra NATO esmė, NATO šerdis, ir, žinoma, tai taikoma visoms sąjungininkėms, nes žinome, kad bet kokia užuomina, jog nesame tam, kad saugotume ir gintume visas sąjungininkes, pakenks mūsų visų saugumui ir sukels pavojų mūsų kariams, mūsų personalui, kuris yra priešakinėse linijose, kad apsaugotų visą Aljansą. Taigi „vienas už visus“, „visi už vieną“ galioja visiems sąjungininkams ir yra NATO esmė“, – ketvirtadienį, prieš prasidedant NATO gynybos ministrų susitikimui, į žurnalistų klausimą, kaip reaguoja į D. Trumpo svarstymus sukurti dviejų pakopų NATO, pagal kuriuos 5 straipsnis būtų taikomas tik toms valstybėms, kurios pasiekia savo gynybos išlaidų tikslus, atsakė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Bet visos Rytų Europos šalys, kurios turi sieną su agresore (Lenkija, Lietuva, Suomija, Latvija, Estija), skiria ne tik 2 proc., bet ir daugiau, vadinasi, jos turėtų būti ginamos. Aš manau, kad tai gera žinia.

Prieš tai J. Stoltenbergas, kuris pastarąsias dienas ne kartą ir ne du atsakinėjo į klausimus, susijusius su D. Trumpo pareiškimu, taip pat netiesiogiai pasiteisino pasidžiaugdamas, kad „praėjusiais metais Europoje ir Kanadoje gynybos išlaidos realiai padidėjo 11 proc. Tikimės, kad šiais metais 18 sąjungininkių pasieks tikslą gynybai skirti 2 proc. BVP. O Europos sąjungininkės kartu gynybai išleidžia 280 mlrd. Tai sudaro 2 proc. jų bendro BVP.“

Žinia, šeštadienį kalbėdamas rinkimų kampanijos mitinge Pietų Karolinoje, į Baltuosius rūmus sugrįžti siekiantis D. Trumpas papasakojo apie pokalbį su kitos, nenurodytos NATO šalies vadovu: „Vienas iš didelių šalių prezidentų atsistojo ir pasakė: „Na, pone, jei mes nemokėsime ir jei mus užpuls Rusija, ar jūs ginsite mus?“ Aš pasakiau: „Jūs nemokėjote, jūs nesumokėję? Ne, aš jūsų neginčiau. Iš tiesų aš skatinčiau juos daryti viską, ką jie, po velnių, nori. Turit sumokėti. Turit apmokėti savo sąskaitas.“

Daugelis Europos lyderių, kaip ir dabartinis JAV prezidentas Joe Bidenas, pasmerkė šiuos D. Trumpo žodžius. Tačiau Lietuvos krašto apsaugos ministras A. Anušauskas siūlo galimo būsimo JAV vadovo žodžius išversti į kitą pusę.

„Jei sako, kad negintų tų, kurie skiria per mažai resursų (iki 2 proc.), bet visos Rytų Europos šalys, kurios turi sieną su agresore (Lenkija, Lietuva, Suomija, Latvija, Estija), skiria ne tik 2 proc., bet ir daugiau, vadinasi, jos turėtų būti ginamos. Aš manau, kad tai gera žinia. Pranešimą galima skaityti ir iš vienos, ir iš kitos pusės“, – trečiadienį NATO būstinėje Lietuvos žurnalistams teigė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

2024 02 15 12:08
Spausdinti