Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PREZIDENTO RINKIMŲ BELAUKIANT
A. Anušauskas apie kritikos bangą: irgi esu ne šventasis
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
BNS
Arvydas Anušauskas.

Pastaruoju metu daug kritikos tiek iš prezidento, tiek iš bendražygių sulaukęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, kuris yra tikriausiai populiariausias politikas dabartinėje Vyriausybėje, sako, kad apie prezidento rinkimus kalbėti dar anksti.

IQ paklaustas, ar nemano, kad pastaruoju metu suaktyvėjusi kritika yra susijusi su prezidento rinkimais, ministras, kuris šiuo metu yra Briuselyje, atsakė: „Ir anksčiau esu sakęs, manau, tai per ankstyvi klausimai ir per ankstyvas atsakymas.“

„Kritika – tai normalus dalykas. Ji gali būti pagrįsta, gali būti nepagrįsta, bet tai normalus dalykas. Ir aš kritiką priimu, nes jei mes nekritikuotume savo žingsnių, veiksmų, manau, kad neturėtume rezultato. Kartais darome klaidų, ir aš irgi esu ne šventasis“, – pastarųjų dienų kolegų ir prezidento priekaištus komentavo A. Anušauskas.

Konservatorių deleguotas ministras A. Anušauskas kritikos tiek iš opozicijos, tiek partijos viduje sulaukė, kai praėjusią savaitę sutiko su Vokietijos gynybos ministrės Christine Lambrecht pozicija, jog pakanka tokios Lietuvai priskirtos brigados parengties, kad šis vienetas į Lietuvą atvyktų per dešimt dienų, esant poreikiui.

Trečiadienį prezidentas G. Nausėda paragino ministrą aiškiai komunikuoti, kad Vokietijos brigados buvimas Lietuvoje yra didžiausias prioritetas, bei ginti finansavimo didinimą gynybai.

„Svarbiausia, kad pats ministras labai aiškiai suvoktų, jog yra krašto apsaugos ministras“, – interviu BNS teigė prezidentas.

Į žodžių mūšį su A. Anušausku įsivėlė galimas kandidatas į konservatorių kandidatus į prezidentus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. Jis apgailestavo dėl iš Lietuvos siunčiamų dviprasmiškų žinių sąjungininkams.

„Gali būti, kad ministrą suklaidino sudėtingi angliški žodžiai ir koncepcijos, kuriais mes rėmėmės įtikinėdami NATO bendruomenę, kad per NATO viršūnių susitikimą galutiniame dokumente atsirastų brigados idėja. Tokie terminai yra „no notice“ (scenarijus be indikacijų) arba „short notice scenario“ (scenarijus su vėlyvomis indikacijomis) – tai scenarijai, kurie reikalauja labai greitos reakcijos pasirengti atremti priešui. Šitie terminai mums padėjo NATO lygmeniu įtikinti partnerius, kad priešakinės gynybos principas reikalingas būtent dėl to scenarijaus, kad ataka gali būti greitai, kitaip nei ten, kur reikia daugiau pajėgų sutelkti“, – tvirtino jis. Seimo komiteto vadovas ragino ministrą ištaisyti savo, kaip jis vadina, klaidą ir dirbti toliau.

Pastarųjų mėnesių apklausos rodo, kad ministras patenka į populiariausių politikų viršūnę. Liepos mėnesį atlikta „Baltijos tyrimų“ apklausa parodė, kad Lietuvos gyventojai palankiausiai šalyje vertina prezidentus Valdą Adamkų, G. Nausėdą, o trečioje vietoje – A. Anušauskas. Vasarą A. Anušauskas teigė, kad apie planus dėl kandidatavimo į prezidento postą reiktų jo teirautis po pusantrų metų.

2022 10 13 16:58
Spausdinti