Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ROTACINIŲ PAJĖGŲ PLANAS
A. Anušauskas: JAV batalionas Lietuvoje bus dislokuotas iki 2025 metų pabaigos
BNS
Erikas Ovčarenko/BNS

Jungtinėms Valstijoms patvirtinus rotacinių pajėgų planą Baltijos šalims, šios šalies kariuomenės batalionas Lietuvoje bus dislokuotas iki 2025 metų pabaigos, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„JAV patvirtina savo rotacinių pajėgų planą Baltijos šalims ir Lietuvoje, JAV batalionas su pastiprinimu bus šalyje iki 2025 metų imtinai“, – penktadienį BNS telefonu iš Briuselio sakė A. Anušauskas.

Jis dalyvavo rytinių NATO šalių susitikime su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu (Loidu Ostinu).

„Kadangi JAV siunčia pilną kovinį batalioną ir pastiprinimo vienetus, tai skaičius gali varijuoti, bet tai yra nuo 600 iki 800 karių“, – kalbėjo ministras.

JAV batalionai Lietuvoje rotuojami nuo 2019 metų, 2014–2017 metais šalyje dislokuotos rotacinės kuopos.

Reaguodami į Rusijos invaziją Ukrainoje, amerikiečiai rotacinius batalionus sustiprino, atsiųsdami į vienetus daugiau karių ir technikos.

Birželį Lietuvoje mažiausiai devynių mėnesių rotaciją pradėjo apie 800 JAV kariuomenės 1-66 sunkiojo tankų bataliono karių su kovine technika.

Lietuvoje taip pat nuo 2017 metų yra dislokuotas Vokietijos vadovaujamas tarptautinis sąjungininkų batalionas, sudarytas iš maždaug 1,5 tūkst. karių.

Šalyje veikia ir Lietuvai priskirtos Vokietijos brigados priešakinis vadovavimo elementas. Lietuvos pareigūnai tikisi, kad ateityje brigada, kurią sudaro keli tūkstančiai karių, bus dislokuota šalyje nuolat.

2022 10 14 12:34
Spausdinti