Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


PERMAINOS UKRAINOJE
A. Anušauskas: naujam Ukrainos gynybos ministrui reiks pastangų kuriant ryšius su Vakarais
BNS
KAM/ELTA
O. Reznikovas ir A. Anušauskas.

Naujajam Ukrainos gynybos ministrui reikės pastangų kuriant ryšius su Vakarų lyderiais, sako Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, komentuodamas Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio sprendimą pakeisti jo kolegą šioje šalyje Oleksijų Reznikovą.

„Šis ministras buvo pačiu sunkiausiu laikotarpiu (...). Man teko su juo susitikti pirmą kartą dar iki karo bei po kelių savaičių karui prasidėjus – išties jis turi gerus ryšius su daugeliu gynybos ministrų, daugeliu šalių. Perduoti automatiškai savo ryšių negali. Naujam ministrui reikės pastangų tuos ryšius, kanalus susikurti“, – pirmadienį žurnalistams sakė A. Anušauskas.

O. Reznikovas, paskirtas likus trims mėnesiams iki Maskvos invazijos, vadovavo Kyjivo deryboms dėl pajėgų aprūpinimo modernia ginkluote iš sąjungininkų.

Jis atleistas pačiame Kyjivo kontrpuolimo įkarštyje ir Ukrainai apskritai kovojant su korupcija pagal Europos Sąjungos (ES) reikalavimus.

A. Anušauskas teigė, jog tikisi, kad O. Reznikovas ir toliau Ukrainos politinės vadovybės bus išnaudojamas dėl savo „gerų ryšių bei kontaktų“.

„Aš manau, kad santykių bazė O. Reznikovo yra padaryta labai gera, ir kad kaip ten jį vertintų viduje, kad ir kokių dalykų surastų ar ieškotų, aš jį vertinu kaip labai patikimą partnerį, su kuriuo mes tikrai užmezgę esam labai gerus ryšius“, – pažymėjo ministras.

„Ta parama, kurią skyrė Vakarų šalys, jos panaudojimas tinkamas, tiesą sakant, ir apskaita, kurios reikalavo kai kurios šalys, tai ji Ukrainoje – man teko asmeniškai pačiam įsitikinti ir matyti – visa tai yra įgyvendinama, visa tai daroma“, – kalbėjo jis.

Į O. Reznikovo vietą V. Zelenskis paskyrė Krymo totorių Rustemą Umerovą, kuris nuo praėjusių metų vadovauja Valstybės turto fondui.

Ukraina taip pat pirmadienį pranešė, kad jos pajėgos pasiekė nedidelių laimėjimų prieš Rusijos pajėgas pietiniame fronte, kuris laikomas pagrindiniu jos strateginiu prioritetu, ir atkovojo teritorijos netoli Bachmuto šalies rytuose.

Birželį Kyjivas, sukaupęs vakarietiškos ginkluotės ir suformavęs šturmo batalionus, pradėjo kontrpuolimą prieš Maskvos pajėgas, tačiau jam sunkiai sekasi įveikti smarkiai įtvirtintas Rusijos pozicijas.

Ukraina atmeta kritiką dėl lėtu vadinamo kontrpuolimo tempo, tačiau pripažįsta, kad jos kovos susidūrus su Rusijos gynybinėmis linijomis, kurias sudaro tranšėjos ir kilometrų pločio minų laukai, yra sunkios.

Vakarų sąjungininkai, nežinantys, kiek laiko Rusija dar pasiryžusi tęsti karą, siekia parengti ilgalaikius ginklų tiekimo ir Ukrainos finansavimo planus.

„Dabar ES gynybos ministrų susitikimai įgauna, sakyčiau, antrą kvėpavimą. Jeigu kalbame apie Ukrainą, tai yra paramos apimtys, svarstymų turinys yra gerokai platesnis ir gilesnis, negu buvo prieš porą metų“, – sakė A. Anušauskas, praėjusią savaitę su Bendrijos kolegomis aptaręs padėtį Ukrainoje.

2023 09 04 15:22
Spausdinti