Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 29 d.


NAUJOJI EUROKOMISIJA
A. Kubilius jau formuoja komandą: aišku, kam siųsti CV
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Dainius Labutis/ELTA
Andrius Kubilius.

Gynybos ir kosmoso komisaru nominuotas Andrius Kubilius jau turi savo kabineto vadą. Juo taps ilgametis diplomatas ir didelę patirtį Briuselyje turintis Simonas Šatūnas.

Šiuo metu Lietuvos užsienio reikalų viceministro, kuruojančio ES reikalus, pareigas einantis S. Šatūnas IQ patvirtino, kad turėtų tapti A. Kubiliaus kabineto vadovu.

„Tokį pasiūlymą iš nominuoto Komisaro esu gavęs ir dėkodamas už pasitikėjimą jį priėmiau“, – teigė diplomatas.

„Šiuo metu nominuotas komisaras detaliai susipažįsta su portfeliui priskirtais klausimais ir ruošiasi klausymams Europos Parlamente“, – pridūrė jis.

Kol kas nėra aiškios darbotvarkės, kada įvyks nominuotų komisarų klausymas Europos Parlamento komitetuose. Spėjama, kad dalis kandidatų į Komisiją gali ir nepereiti šio išbandymo. Tik perėjus šią procedūrą Europos Parlamentas balsuos už visos Europos Komisijos patvirtinimą. Vis dar viliamasi, kad naujoji Komisija darbą galbūt pradės lapkričio 1 d., tačiau realesnė data – gruodžio 1 d.

Ambasadorius S. Šatūnas Briuselyje nėra naujokas. Jis anksčiau buvo Lietuvos nuolatinio atstovo ES pavaduotoju (COREPER I), tada laikinai ėjo Lietuvos nuolatinio atstovo ES (COREPER II) pareigas, o po to metus buvo komisaro Virginijaus Sinkevičiaus kabineto vadovu.

URM
Simonas Šatūnas.

Pasak Politico.eu, dalis kitų ir nominuotų komisarų jau susirado savo kabineto vadovus, pavyzdžiui, lenkas už biudžetą atsakingas Piotras Serafinas, prancūzas Stéphane’as Séjourné ir t. t.

„Štai kas padės Komisijos kandidatams ruoštis klausymams, o jei pretenduojate į svarbų vaidmenį komisaro kabinete, savo gyvenimo aprašymus siųskite būtent jiems“, – rašo Politico.eu ir priduria, kad Briuselio burbule jau prasidėjo šiltų vietų naujoje Komisijoje medžioklė.

Tačiau nėra taip viskas paprasta. Mat Europos Komisija griežtai reglamentuoja komisarų kabinetų sudėtį. Jų sudėtis turi būti įvairi pagal tautybę, lytį ir darbo stažą. Pavyzdžiui, Lietuvos komisaras negali turėti lietuvio kabineto vadovo ir lietuvio pavaduotojo. Dabartinės kadencijos metu kiekviename kabinete turėjo būti ne mažiau kaip penkių skirtingų tautybių atstovai.

Anot Politico.eu, antrąją kadenciją Komisijos vadovė Ursula von der Leyen šias taisykles dar labiau sugriežtins: esą turėtų būti dar daugiau skirtingų tautybių ir didesnė lyčių įvairovė.

„Kodėl egzistuoja šios taisyklės? Teoriškai reikalavimas, kad kiekviename ministrų kabinete būtų įvairių tautybių atstovų, skirtas užtikrinti, kad Komisijos nariai dirbtų visai ES, o ne tik savo gimtajai šaliai. Praktiškai taisyklės leidžia kiekvienai sostinei paskirti savo žmones į įtakingus kabinetus, kuriems vadovauja kitos tautybės komisaras, – paaiškina leidinys. – Siekdamos užtikrinti, kad tai įvyktų, šalys dalyvauja vadinamuosiuose apsikeitimo sandoriuose. Jūs galite paskirti savo tautybės žmogų į mano kabinetą, jei aš galiu paskirti savo žmogų į jūsų kabinetą. Tai sudėtingas žaidimas, nes jame dalyvauja kabinetų vadovai, ambasadoriai ir sostinės, kurie ne visada sutaria tarpusavyje ir dažnai tuo pačiu metu dalyvauja skirtinguose mainuose.“

2024 09 20 10:18
Spausdinti