Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ATSAKAS Į RUSIJOS AGRESIJĄ
A. Navalnas žadina Vakarus iš vasaros snaudulio: kodėl tiek mažai Rusijos oligarchų sankcijų sąrašuose?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Twitter
Zijado Manasiro dukra mėgaujasi Sardinija.

Europoje vis garsiau kalbant apie ES vizų Rusijos piliečiams draudimą, šiuo metu kalintis opozicionierius Aleksejus Navalnas priminė apie jo bendražygių parengtą 6 tūkst. Vladimiro Putino šalininkų, propagandininkų ir oligarchų sąrašą, kurį eurobiurokratai, regis, paslėpė stalčiuje.

Dar gegužės pradžioje Europarlamente Strasbūre A. Navalno štabo vadovas Leonidas Volkovas, buvęs Belgijos premjeras Guy'us Verhofstadtas kartu su kolegomis iš Europarlamento ispanu Luisu Garicano bei Petru Auštrevičiumi pristatė 6 tūkst. Rusijos režimo atstovų, kuriems reikėtų taikyti sankcijas, sąrašą.

„Labai gerai, kad taikome individualias sankcijas keliems šimtams oligarchų. Bet to negana, kad palaužtume Rusijos-Putino autokratinio režimo stuburą, nes yra daugiau nei keli šimtai oligarchų“, – tuomet spaudos konferencijoje kalbėjo G. Verhofstadtas ir pridūrė, kad susitiks su ES diplomatijos vadovu Josepu Borrelliu bei aptars šį sąrašą.

Trečiadienį L. Volkovas IQ teigė, kad susitikimas su J. Borrelliu išties įvyko: „Man atrodo, kad tai buvo sėkmingas susitikimas, nes J. Borrellis parodė principinę paramą mums. Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kurioje ES Tarybą paragino priimti mūsų sąrašą. Mes irgi sulaukėme palaikymo iš 12 JAV senatorių, pristatėme sąrašą britų parlamente ir taip pat sulaukėme palaikymo.“

Tačiau konkrečių veiksmų dėl minimo sąrašo nebuvo imtasi. „Nenustebkite, kad jokio atsakymo iš institucijų nebuvo“, – IQ trečiadienį teigė ir europarlamentaras P. Auštrevičius.

Nenoriu mesti nepagrįstų kaltinimų. Bet kaip kitaip paaiškinti, kad kol kas sankcijos pritaikytos tik nedideliam skaičiui oligarchų ir kyšininkų, tačiau jau pradėtos derybos dėl būtinybės išbraukti juos iš sąrašų.

Šiuo metu ES taiko personalines sankcijas, kurios numato turto įšaldymą ir draudimą keliauti ES, tik 1214 asmenų. Būtent tai ir akcentavo A. Navalnas savo pareiškime socialinėje medijoje. Pasak jo, Vakarų šalių sankcijos, skelbiamos JAV, ES ir / arba Jungtinės Karalystės, iki šiol buvo nukreiptos tik prieš 46 iš 200 turtingiausių Rusijos žmonių, įtrauktų į žurnalo „Forbes“ sąrašą.

„Nenoriu mesti nepagrįstų kaltinimų. Bet kaip kitaip paaiškinti, kad kol kas sankcijos pritaikytos tik nedideliam skaičiui oligarchų ir kyšininkų, tačiau jau pradėtos derybos dėl būtinybės išbraukti juos iš sąrašų“, – pareiškė A. Navalnas ir išvardijo kai kurias garsesnes Rusijos oligarchų pavardes: Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris į ES sankcijų sąrašą vis dar nėra įtrauktas. Buvęs „Chelsea“ futbolo klubo savininkas Romanas Abramovičius taip pat iki šiol išvengė JAV sankcijų, nors jo įmonės „tiekia metalą Rusijos gynybos ministerijai“. Oligarcho Zijado Manasiro, kuris sumokėjo už V. Putino rūmus ir padovanojo dvejus rūmus A. Milleriui, visa šeima gyvena Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje. Liza Peskova, V. Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo dukra, perleido butą Paryžiuje, kurį jai padovanojo tėtis, savo mamai (su kita pavarde). Pasak A. Navalno, net „pamišęs“ Dmitrijus Medvedevas, kasdien šlovinantis karą ir grasinantis įsiveržti į kaimynines šalis, sugebėjo apgauti ES, tiesiog perleisdamas savo jachtą kažkokiai įmonei ir dabar ji saugiai prišvartuota Suomijoje.

„Sankcijos? Apie tokias negirdėjau. Man aišku, kad pareigūnai arba sąžiningai neatlieka savo darbo, arba patys mielai leidžiasi apgaudinėjami“, – rėžė Rusijos įkalintas opozicionierius.

Jis taip pat ragino ES, Jungtines Valstijas ir Jungtinę Karalystę 20-iai metų uždrausti atvykti į jų teritoriją asmenims, palaikantiems Rusijos karinį puolimą Ukrainoje.

„Turime įtikinti užsienio šalių pareigūnus, kad jie palaikytų mūsų 6 tūkst. asmenų sąrašą arba sukurtų savo, užuot be galo šnekėję, ir iš tikrųjų darytų tai, kas buvo garsiai ir karštai skelbiama nuo pat pirmosios karo dienos“, – savo pareiškimą pabaigė A. Navalnas.

Anot jo bendražygio L. Volkovo, A. Navalno pareiškimas skirtas priminti Europos politikams, kad darbas nebaigtas, kad laikas baigti atostogas.

„Personalinių sankcijų įgyvendinimas sulėtėjo ir tai liūdina. Svarbiausia, kad asmeninės sankcijos nepaveiks kuro kainų benzino kolonėlėse kilimo, kad gamyklos sustos kaip dėl, tarkime, dujų embargo. Be to, tokias sankcijas įvesti labai lengva. Todėl, kai prasideda debatai dėl 7-ojo ES sankcijų Rusijai paketo, mes nusprendėme priminti apie šią efektyvią priemonę, apie kurią pastaruoju metu pradėta primiršti“, – IQ teigė jis.

Vyksta toks, sakyčiau, eilinis stumdymasis koridoriuose, o ne bandymas išspręsti situaciją iš esmės.

Kad dar pavasarį pasiūlytas 6 tūkst. asmenų sąrašas pasiklydo Briuselio koridoriuose, pripažino ir europarlamentaras P. Auštrevičius.

„Manau, kad Europos Komisijoje nėra pasiruošę priimti tokio radikalaus sprendimo. Jie labai baiminasi, kad tai per daug ilgas sąrašas ir gali būti atvejų, kai minimi asmenys teisiškai bandytų ginčyti sankcijas, o taip jau buvo ir dalis jų laimėjo. Todėl masinio asmeninių sankcijų įvedimo Komisija labai baiminasi, – IQ teigė Europos Parlamento narys. – Politiškai net iš J. Borrellio negirdėjau kalbant apie tokio didelio, išplėstinio sąrašo atsiradimą. Vyksta toks, sakyčiau, eilinis stumdymasis koridoriuose, o ne bandymas išspręsti situaciją iš esmės.“

Tiesa, P. Auštrevičius tikino, kad ruošiasi kreiptis šiuo klausimu į J. Borrelį ir Europos Komisijos pirmininkę Ursulą von der Leyen: „Bandau sutelkti europarlamentarų iniciatyvinę grupę, kuri paruoštų kreipimąsi dėl tų asmenų ir taip pat turistinių vizų klausimu, kad Rusijos piliečiams nebūtų išduodamos turistinės vizos.“

Manau, kad ir mūsų sąraše atsirastų tų, kurie Lietuvoje turi kokius nors aktyvus, gal ne tokius didelius, bet kas nors, tikėtina, turi namuką Palangoje ar pan.

Beje, L. Volkovas neatmetė, kad tarp 6 tūkst. Rusijos oligarchų, politikų, propagandininkų ir kitokių V. Putino šalininkų dalis gali būti susiję su Lietuva, kaip Maskvos vicemeras Maksimas Liksutovas – su Estija.

„Manau, kad ir mūsų sąraše atsirastų tų, kurie Lietuvoje turi kokius nors aktyvus, gal ne tokius didelius, bet kas nors, tikėtina, turi namuką Palangoje ar pan. Atvirai pasakysiu, kad mes nesikoncentravome į Lietuvą. Bet Ispanijos vyriausybė kreipėsi į mus ir prašė parodyti, kurie iš mūsų sąraše esančių asmenų turi nuosavybės Ispanijoje. Mes sudarėme tokį sąrašą ir perdavėme jai. Taip pat dirbome ir su Didžiąja Britanija, o Lietuvos Vyriausybė į mus nesikreipė, ir jei kreipsis, mes būsime laimingi kažką panašaus padarydami“, – teigė A. Navalno bendražygis.

2022 08 19 07:00
Spausdinti