Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS
A. Skaisgirytė: „Lietuvos geležinkelių“ vadovas neturi tapti atpirkimo ožiu
BNS
BNS foto
A. Skaisgirytė.

Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad „Lietuvos geležinkelių“ vadovas Mantas Bartuška neturėtų tapti atpirkimo ožiu baltarusiškų trąšų tranzito istorijoje.

Anot jos, už tebesitęsiantį „Belaruskalij“ prekių pervežimą per Lietuvą yra atsakingi politikai.

„Įmonės vadovas, kuris sakosi derinęs savo veiksmus su Vyriausybe, neturėtų tapti atpirkimo ožiu, nes tai nėra atsakomybė, tai jos imitacija. O atsakomybė yra politikų“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė šalies vadovo vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais.

„Lietuvos geležinkelių“ valdyba šią savaitę sutarė dėl M. Bartuškos pasitraukimo iš pareigų, siekiant deeskaluoti situaciją dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ tranzito nepaisant įsigaliojusių JAV sankcijų šiai Baltarusijos įmonei.

Tuo tarpu premjerė Ingrida Šimonytė pranešė netenkinsianti užsienio reikalų ir susisiekimo ministrų Gabrieliaus Landsbergio ir Mariaus Skuodžio atsistatydinimų prašymų dėl to, jog tai nepadėtų stabdyti tranzito, ir dėl to, kad ministrai veikė negaudami pilnos informacijos.

Vis dėlto A. Skaisgirytė teigia, kad klausimas dėl postuose paliktų ministrų ateities pareigose „tikrai nėra uždarytas“.

„Politikams slėptis už valstybinių įmonių vadovų nugarų nebūtų sąžininga“, – kalbėjo patarėja.

„Sankcijų politiką vykdo valstybė. Čia yra esminis dalykas ir jeigu įmonės klausia dėl sankcijų, reikia sąžiningai pasakyti įmonėms, kaip elgtis. Tik tas koordinuotas veikimas duos atsakymus“, – tvirtino ji.

A. Skaisgirytė tvirtino, kad galbūt valstybės valdomų įmonių vadovų atleidimas „net bus naudingas vienai ar kitai partijai“.

„Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą tęsiasi nepaisant praėjusią savaitę įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą krovinių pervežimą vykdantiems „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 16 09:09
Spausdinti