Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ANTRA KORONAVIRUSO BANGA
A. Veryga skatina keliaujančius būti atsakingus
BNS
Unsplash

Pavojų, kad Lietuvoje kils antra koronaviruso banga, lemia didelis sergamumas tarp lietuvių populiariuose kurortuose, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Matome aplinkui valstybes, kurios nėra tikrai labai toli, ir tai yra mėgstami mūsų bendratautiečių kelionės maršrutai, ir į dalį tų šalių tikrai yra ne vienas šimtas išskridusiųjų poilsiauti – kalbu apie Bulgariją ir kitas šalis, kurios yra populiarios kaip turistinės vietos: ir Kroatijos situacija yra po truputį blogėjanti. Tikėtis, kad mus dėl kokių stebuklingų priežasčių virusas aplenks, matyt, būtų naivu“, – BNS pirmadienį žurnalistams sakė A. Veryga.

Vis dėlto, pasak jo, daug lems tai, kaip pavyzdingai sugrįžusieji iš paveiktų šalių laikysis saviizoliacijos reikalavimų.

„Labai viskas priklausys nuo to, kaip žmonės parvykę, kiek jie laikysis reikalavimų arba rekomendacijų dėl saviizoliacijos, kiek atsakingai neapsilankys kokiose nors šventėse, renginiuose ir neužkrės“, – sakė ministras.

„Galime ir nesulaukti (augimo – BNS), bet prielaidos visos iš tikrųjų susilaukti augimo yra, nes virusas, kaip matome, plinta pasaulyje, įsibėgėjame, o Lietuva yra tikrai atvira šalis kol kas ir tikrai galime sulaukti labai greitai“, – sakė jis.

Vis dėlto griežtinti reikalavimų parvykstantiesiems A. Veryga kol kas neplanuoja.

„Jie pakankamai griežtai dabar yra reguliuojami – yra šalių sąrašas, iš kurių parvykus izoliacija yra privaloma, tikrai stebime epidemiologinius rodiklius ir kartais sureaguojame ne kartą per savaitę, o dažniau, kaip buvo praėjusią savaitę dėl Bulgarijos, Rumunijos įtraukimo į sąrašą dėl privalomos izoliacijos“, – kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad testavimo apimties plėsti nėra prasmės, nes jis vis viena nepakeistų poreikio saviizoliuotis, be to, neigiamas testas gali žmonėms sukelti klaidingą įspūdį, kad pavojaus nebėra.

„Testavimas karantinavimo nekompensuoja arba nepanaikina – vis tiek izoliacija išlieka kaip pagrindinė priemonė – išlaukti, ar pasireiškia simptomai, ar ne“, – sakė A. Veryga.

Nuo birželio pradžios Lietuvoje užfiksuoti 48 įvežtiniai koronaviruso atvejai.

Šiuo metu sąraše šalių, iš kurių grįžus privalu izoliuotis, yra 63 šalys.

Paveiktomis laikomos tos šalys, kuriose sergamumo koronavirusine infekcija rodiklis per pastarąsias 14 dienų yra didesnis nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 13 14:37
Spausdinti