Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


REIKĖS TESTO AR GYDYTOJO PAŽYMOS
„Antivakserių“ džiaugsmui: Europos Taryba panaikins ES COVID-19 pažymėjimų sistemą?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Nors EVT dalyvausiantis Gitanas Nausėda jau pasiskiepijo sustiprinančiąja vakcina, vis tiek turės atlikti testą.

Vienas efektyviausių Europos Komisijos projektų – bendri ES COVID-19 pažymėjimai, kurie leido europiečiams ne tik keliauti pandemijos metu, sulaukė rimto smūgio – ES Taryba paskelbė, kad jie negalios per kitą savaitę vyksiančią Europos Vadovų Tarybą (EVT).

„Europa, kurią mes visi žinome ir visi norime, kad ji sugrįžtų, yra Europa be barjerų. ES sertifikatas vėl leis piliečiams mėgautis labiausiai juntama ir vertinama ES teise – teise laisvai keliauti“, – vasaros pradžioje, prieš įsigaliojant ES COVID-19 pažymėjimų (Lietuvos galimybių paso analogas) sistemai, džiaugėsi Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

ES COVID-19 pažymėjimuose, kurie pripažįstami visose ES šalyse, fiksuota: arba jei asmuo buvo paskiepytas nuo COVID-19, arba jo tyrimo rezultatas yra neigiamas, arba yra persirgęs COVID-19. Papildomų dokumentų nereikalauta nei iš keliautojų, nei iš, tarkime, baro lankytojų ar renginių dalyvių.

ES Tarybos sprendimas – tai precedentas, ir dabar kiekviena ES šalis gali pasekti jos pavyzdžiu bei atsisakyti pripažinti ES COVID-19 pažymėjimą ir reikalauti papildomo testo ar kitų papildomų dokumentų.

Pasak Europos Komisijos, spalio mėnesį ES COVID-19 pažymėjimus naudojo 591 mln. ne tik ES šalių piliečių.

„Rekordiškai greitai ES įgyvendino skaitmeninę, saugią ir sąveikaujančią COVID-19 pažymėjimų sistemą. Tai buvo raktas į turizmo ekosistemos ir jos mažų bei šeimos valdomų verslų atsigavimą visoje Europoje. Be to, ES sistema priimta kitose pasaulio šalyse, ir tai rodo, kad Europa gali nustatyti pasaulinius standartus veikdama ryžtingai ir koordinuotai“, – džiaugėsi tuomet už vidaus rinką atsakingas Europos komisaras Thierry Bretonas.

Bet, regis, ES COVID-19 pažymėjimų sistemai artėja galas, o pirmąjį triuškinantį smūgį jai ruošiasi suduoti ne kas kitas, o kita pagrindinė ES institucija – Europos Taryba. Apeliuodama į omikron atmainos plitimą, ES Taryba „išmetė į šiukšlių dėžę“ COVID-19 sertifikatus.

Ji pareikalavo, kad visi kitą savaitę įvyksiančio Europos rytų partnerystės viršūnių susitikimo ir po jo vyksiančios EVT dalyviai pateiktų ne COVID-19 pažymėjimus, o ne vėliau kaip prieš 48 valandas atlikto PGR testo neigiamą rezultatą arba gydytojo pažymėjimą, kad asmuo persirgo COVID-19 prieš mažiau nei šešis mėnesius.

Tai sukėlė rimtą Briuselyje dirbančių žurnalistų nepasitenkinimą, nes ES Tarybos sprendimas reiškia, kad ES institucija nebepripažįsta ES COVID-19 pažymėjimų. Taryba puolė gintis, kad tokios sąlygos buvo taikomos per neseniai įvykusį COP26 šalių lyderių susitikimą. Tačiau šis susitikimas įvyko jau ES nebesančioje Didžiojoje Britanijoje, o testai dalyviams buvo išdalyti nemokamai.

Belgijoje COVID-19 testavimas kainuoja daugiau nei 40 eurų ir dažnai rezultato reikia laukti daugiau nei 24 valandas. Taip pat pagal Belgijos ribojimus renginiuose, kuriuose dalyvauja daugiau nei 100 žmonių, reikalaujama tik COVID-19 pažymėjimo.

Svarbiausia, kad ES Tarybos sprendimas – tai precedentas, ir dabar kiekviena ES šalis gali pasekti jos pavyzdžiu bei atsisakyti pripažinti ES COVID-19 pažymėjimą ir reikalauti papildomo testo ar kitų papildomų dokumentų.

2021 12 09 11:43
Spausdinti