Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Antradienio kaleidoskopas: dvejopi Vakarų standartai, rinkimai Graikijoje ir kitos svarbiausios naujienos
BNS
IQ
Scanpix
Palestina.

Svarbiausių kovo 28-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Neatlaikė spaudimo. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė pranešė atsistatydinanti iš komisijos vadovo pareigų. Apie savo sprendimą trauktis ji pranešė antradienį, Seimo plenarinių posėdžių salėje atsakydama į opozicijos raštu jai pateiktus klausimus. Ji apgailestavo, kad savo sprendimo neaptarė su ją į VRK delegavusia Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen ir neįspėjo apie savo apsisprendimą. Visgi J. Petkevičienė pabrėžė, kad bet kokie pasitarimai su parlamento vadove viešojoje erdvėje galėjo būti suprasti neteisingai. Daugiausia kritikos VRK sulaukė dėl merų rinkimų Anykščių rajono ir Visagino savivaldybėse, kur į antrąjį turą patekę kandidatai Kęstutis Tubis Anykščiuose ir Dalia Štraupaitė Visagine buvo pašalinti iš rinkimų, o vėliau į juos grąžinti.

Dainius Labutis/ELTA
Jolanta Petkevičienė.

Dvejopi standartai. Teisių gynimo grupė „Amnesty International“ antradienį pareiškė, kad visuotinis pasipiktinimas dėl Rusijos invazijos į Ukrainą atskleidė Vakarų „dvejopus standartus“ dėl žmogaus teisių pažeidimų visame pasaulyje. 2022-ųjų metinėje ataskaitoje „Amnesty International“ teigia, kad Vakarai tyli dėl žmogaus teisių padėties Saudo Arabijoje, nesiima veiksmų Egipto atžvilgiu ir vengia pasipriešinti Izraelio „apartheido sistemai palestiniečių atžvilgiu“.

Pranešime sakoma, kad Izraelio elgesys su palestiniečiais prilygsta apartheido politikai – juodaodžių ir baltaodžių gyventojų segregacijai baltųjų valdomoje Pietų Afrikoje. Izraelis šiuos kaltinimus neigia. „Amnesty International“ teigimu, pernai Izraelio vyriausybė ėmėsi priemonių, kad vis daugiau palestiniečių būtų priversti palikti savo namus, plėsdama nelegalias gyvenvietes ir forpostus visame okupuotame Vakarų Krante. Žmogaus teisių aktyvistai Saudo Arabijoje ir toliau laikomi nelaisvėje dėl savo pažiūrų, žmonės atsiduria kalėjime po akivaizdžiai nesąžiningų teismo procesų, pasitaiko, kad miršta sulaikyti migrantai. Vienu atveju per vieną dieną šioje šalyje 81 vyras buvo nubaustas mirties bausme.

Organizacijos teigimu, Egipte tūkstančiai žmogaus teisių gynėjų, žurnalistų, protestuotojų ir įtariamų disidentų laikomi už grotų, o šalyje vis dar „plačiai naudojami kankinimai“. Pasak „Amnesty International“, Europos šalys priima pabėgėlius iš Ukrainos, tačiau tokio geranoriškumo neparodė žmonėms, bėgantiems nuo kovų Sirijoje, Afganistane ir Libijoje.

Stop kadras
Kyriakas Mitsotakis.

Graikija. Graikijos vyriausybė paskelbė apie rinkimus dviem mėnesiais anksčiau laiko. Parlamento rinkimai šalyje bus surengti gegužės 21 d., antradienį pranešė ministras pirmininkas Kyriakas Mitsotakis. „Šaliai ir jos piliečiams reikia aiškaus horizonto“, – ministrų kabinetui sakė jis. Graikijos premjeras užsitraukė didžiulį žmonių pyktį dėl praėjusį mėnesį įvykusios traukinių avarijos, per kurią žuvo 57 žmonės. Tai buvo didžiausia tokia tragedija šalyje. Ji išprovokavo protestus prieš konservatorių vyriausybę, per kai kuriuos jų pratrūko smurtas.

Apklausos rodo, kad premjero „Naujosios demokratijos“ partija nesmarkiai, maždaug 4 proc., lenkia buvusio premjero Alexio Tsipro kairiųjų partiją „Syriza“. Parlamentas bus renkamas pagal proporcinę sistemą, tad dauguma analitikų mano, jog vargu ar bus aiškus nugalėtojas. Antradienį K. Mitsotakis sakė, kad prireikus papildomas balsavimas bus surengtas vėliausiai liepos pradžioje.

2023 03 28 16:30
Spausdinti