Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Antradienio kaleidoskopas: euro zonos augimas, protestai Prancūzijoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ
Scanpix
Protestai Prancūzijoje.

Svarbiausių sausio 31-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Ekonomika. Antradienį paskelbti išankstiniai Eurostato duomenys parodė, kad paskutinį 2022 m. ketvirtį užfiksuotas teigiamas, 0,1 proc., euro zonos augimas. Preliminarūs duomenys rodo, kad bendros valiutos zonoje pavyks išvengti visiško nuosmukio po to, kai švelni žiema išsklaidė nuogąstavimus, jog Europoje bus ribojamas energijos tiekimas. Europos Sąjungos (ES) ekonomika 2022 m. išaugo 3,6 proc. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pirmadienį paskelbė prognozę, kurioje tikimasi, kad šiais metais pasaulio ekonomika sulėtės, o kitąmet atsigaus. TVF pagal istorinius standartus mano, kad augimas išliks silpnas, nes aktyvumą slopins kova su infliacija ir Rusijos karas Ukrainoje.

„Ryanair“ manipuliacija? Praėjusią savaitę Airijos pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“ paskelbė, kad, reaguodama į „nelogišką“ Vilniaus oro uosto sprendimą nuo 2023 m. sausio 1 d. 28 proc. padidinti mokesčius, 30 proc. sumažins 2023 m. vasaros skrydžių tvarkaraštį Vilniuje. Tačiau antradienį susisiekimo ministras Marius Skuodis sakė, kad tai įprasta įmonės spaudimo taktika. „Tai daroma Berlyne, Londono, Briuselio oro uostuose, visoje Europoje, ir tai nėra neįprasta. Tikiuosi, kad tai bus galimybė kitoms oro bendrovėms padidinti krypčių skaičių“, – sakė ministras.

Rusijos karas Ukrainoje. Rusija smarkiai puola rytinius Ukrainos miestus. Jungtinės Karalystės gynybos ministerija teigia, kad Rusijos išpuoliai aplink Rytų Ukrainos Pavlivkos ir Vuhledaro miestus gali būti didesnio puolimo dalis. Naujausioje JK žvalgybos informacijoje teigiama, kad bent brigados dydžio pajėgos, kurias paprastai sudaro keli tūkstančiai karių, pasistūmėjo kelis šimtus metrų nuo per kelis mėnesius nusistovėjusios fronto linijos. Teigiama, kad Rusijos pajėgos gali siekti „sukurti naują judėjimo ašį“ į Donecką, kad atitrauktų Ukrainos pajėgas nuo Bachmuto šalies rytuose. JAV prezidentas Joe Bidenas, nepaisydamas to, kad Ukrainos pareigūnai vėl prašo skubios paramos, atmetė galimybę siųsti naikintuvus F-16 į Ukrainą. Volodymyras Zelenskis sako, kad tokia karinė pagalba itin reikalinga, tačiau Vakarai baiminasi, jog tai paskatintų tolesnę eskalaciją su branduolinį ginklą turinčia Rusija.

Scanpix
F-16 naikintuvas.

Prancūzija. Prancūzijoje vyksta antroji protestų banga prieš prezidento Emmanuelio Macrono planus pavėlinti pensinį amžių nuo 62 iki 64 metų. Vyriausybė teigia esanti pasiryžusi įgyvendinti E. Macrono rinkimų pažadą reformuoti Prancūzijos pensijų sistemą. Darbo sąjungos ir kairiojo sparno įstatymų leidėjai, parlamente kovojantys prieš E. Macrono planus, tikisi, kad protestuotojai masiškai ateis ir sustiprins savo pastangas sužlugdyti įstatymo projektą. Dėl protestų sutriko mokyklų, viešojo transporto ir naftos perdirbimo įmonių veikla. Protestai vyksta visoje Prancūzijoje, o pirmąją dieną į juos susirinko daugiau nei milijonas žmonių, demonstracijas prižiūri apie 11 tūkst. policijos pareigūnų.

2023 01 31 15:24
Spausdinti