Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Antradienio kaleidoskopas: Gvatemalos parama Taivanui, neramumai Sudane ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Iš Sudano evakuoti Didžiosios Britanijos ambasados diplomatai.

Svarbiausių balandžio 25-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Baltieji rūmai. Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas pranešė, kad sieks antrosios kadencijos šiame poste. Demokratas paskelbė vaizdo pranešimą kaip ir lygiai prieš ketverius metus, kai pranešė apie savo kandidatavimą 2020 metų rinkimuose ir juose galiausiai nugalėjo Donaldą Trumpą.

„Kiekviena karta susiduria su akimirka, kai tenka ginti demokratiją. Ginti savo pagrindines laisves. Manau, kad tai yra mūsų akimirka. Štai kodėl sieksiu būti perrinktas Jungtinių Valstijų prezidentu. Prisijunkite prie mūsų. Užbaikime šį darbą“, – parašė J. Bidenas savo tviterio paskyroje.

Respublikonų partija reaguodama į J. Bideno antradienio pranešimą pareiškė, kad prezidentas yra atitrūkęs nuo tikrovės. „Jei rinkėjai leis Bidenui „užbaigti darbą“, infliacija toliau staigiai kils, nusikalstamumas augs, daugiau fentanilio kirs mūsų atviras sienas, vaikai ir toliau bus užmiršti, o amerikiečių šeimos gyvens blogiau“, – sakoma Respublikonų partijos pranešime.

Per pirmuosius dvejus kadencijos metus pasiekęs nemažai teisėkūros pergalių ir svarbių laimėjimų užsienio politikoje, 80-metis J. Bidenas neturi jokio realaus varžovo Demokratų partijoje. Tačiau dėl garbingo amžiaus jis bus nuolat ir griežtai stebimas. Antrosios kadencijos pabaigoje demokratų veteranui būtų 86 metai. Nors vasarį atlikto medicininio patikrinimo metu jis buvo pripažintas tinkamas eiti prezidento pareigas, daug kas mano, kad jis yra per senas.

Taivanas. Gvatemalos prezidentas Alejandro Giammattei pirmadienį atvyko į Taivaną, kad sustiprintų diplomatinius ryšius su savarankiška sala, o jo vizitas sukėlė Kinijos pyktį. Prezidentas A. Giammattei per vizitą pažadėjo besąlygišką paramą Taivano Respublikai.

Ši Centrinės Amerikos valstybė yra viena iš nedaugelio likusių šalių, pripažįstančių Taivano suverenitetą, o šis sąrašas pastaraisiais metais, Pekinui stengiantis izoliuoti Taipėjų tarptautinėje arenoje, sutrumpėjo. Kinija demokratinį Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, kurią vieną dieną ketina susigrąžinti, ir neleidžia kitoms šalims vienu metu pripažinti ir Pekino, ir Taipėjaus. Taivanas palaiko diplomatinius ryšius tik su 13 šalių.

Sudanas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį perspėjo, kad konflikto krečiamame Sudane kovotojai užėmė centrinę viešąją laboratoriją, kurioje laikomi ligų, įskaitant poliomielitą ir tymus, mėginiai, todėl susidarė labai pavojinga padėtis.

„Vienai iš kovojančių pusių užėmus centrinę visuomenės sveikatos laboratoriją, kyla didžiulis biologinis pavojus“, – vaizdo ryšiu Ženevoje žurnalistams sakė PSO atstovas Sudane Nima Saeedas Abidas.

Mūšiai tarp kariuomenės vado Abdelio Fattaho al Burhano pajėgų ir jo buvusio pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo greitojo palaikymo pajėgų (RSF) prasidėjo balandžio 15 d. kilus ginčui dėl planuojamo RSF integravimo į reguliariąją kariuomenę. JT agentūrų duomenimis, Sudane jau žuvo mažiausiai 427 žmonės, beveik 4 tūkst. buvo sužeisti.

Abi pusės susitarė dėl 72 val. ugnies nutraukimo po intensyvių derybų, sakoma JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime, paskelbtame prieš pat paliauboms įsigaliojant vidurnaktį vietos (antradienį 1 val. Lietuvos) laiku.

2023 04 25 16:30
Spausdinti