Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Antradienio kaleidoskopas: karinė pramonė Lietuvoje, E. Musko tviteris ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix

Svarbiausių balandžio 11-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Karinė pramonė Lietuvoje. Lietuvos laisvosiose ekonominėse zonose (LEZ) ketinant leisti veikti karinės pramonės įmonėms, verslo atstovai šį žingsnį vertina palankiai – teigiama, kad dėl tokio draudimo iki šiol jau teko atmesti ne vieną investuotojų pasiūlymą, įskaitant neįvardijamą didelę Vokietijos gynybos pramonės įmonę. LEZ atstovai sako, kad tiek praeityje, tiek dabar investuotojai domisi galimybe kurtis šiose zonose ir gaminti gynybos pramonės produkciją. Ekonomikos ir inovacijų ministrė sako, kad dalį šalies gynybai skirtos produkcijos Lietuva galėtų gaminti pati, o draudimo panaikinimas pritrauktų užsienio gamintojų.

Rusija. Rusija pradėjo didelio masto karines pratybas Arkties vandenyse, jose dalyvauja 1800 karių, keliolika laivų ir 40 lėktuvų bei sraigtasparnių. Rusijos šiaurės karinis laivynas pranešė, kad pratybose daugiausia dėmesio bus skiriama „Rusijos prekybinio laivyno ir jūrų kelių, tokių kaip Šiaurės Rytų jūrų kelias, saugumui užtikrinti“. Tikimasi, kad manevrai truks kelias dienas. Bus išbandytas oro, jūrų ir sausumos pajėgų veiksmų koordinavimas, kaip teigiama pirmadienį paskelbtame Šiaurės jūrų laivyno pranešime. Šiaurės Rytų jūrų kelias eina palei šiaurinę Rusijos pakrantę. Dėl klimato kaitos ledinuotas kelias tarp Atlanto ir Ramiojo vandenynų tampa vis perspektyvesniu laivybos maršrutu, todėl šie vandenys įgauna vis didesnę strateginę ir ekonominę reikšmę.

Elono Musko tviteris. Kaip rodo atidžiai stebimos prognozės, socialinių tinklų platformos „Twitter“ pajamos iš reklamos 2023 m. nusmuks 28 proc., sumažėjus pasitikėjimui šia įmone, kai jos valdymą perėmė milijardierius verslo magnatas Elonas Muskas. Bendrovės „Insider Intelligence“ analitikai antradienį pranešė mažinantys ankstesnę „Twitter“ pasaulinių pajamų iš reklamos prognozę nuo 4,74 mlrd. iki 2,98 mlrd. JAV dolerių. „Didžiausia „Twitter“ reklamos verslo problema yra ta, kad reklamuotojai nepasitiki E. Musku“, – pareiškė „Insider Intelligence“ analitikė Jasmine Enberg.

E. Muskui įsigijus „Twitter“, socialinį tinklą paliko nemažai didelių reklamuotojų. Verslininkas, kuriam taip pat priklauso elektromobilių gamybos bendrovė „Tesla“, perėmęs „Twitter“ sušvelnino platformos turinio moderavimo taisykles ir atleido daugiau kaip pusę darbuotojų.

Paslapčių nutekėjimas. Pietų Korėja antradienį pareiškė, kad didelė dalis nutekintų JAV žvalgybos dokumentų, rodančių Seulo susirūpinimą dėl ginklų tiekimo Ukrainai, yra suklastoti. Šie dokumentai – dalis didesnio informacijos nutekėjimo, kurį Pentagonas pavadino itin rimtu pavojumi nacionaliniam saugumui. Be to, tai sukėlė Vašingtonui nemenką diplomatinį galvos skausmą, dokumentams, regis, rodant, kad JAV šnipinėja artimas sąjungininkes, įskaitant Pietų Korėją ir Izraelį.

Teigiama, kad kai kuriuose dokumentuose užfiksuotas aukščiausių Pietų Korėjos nacionalinio saugumo pareigūnų susirūpinimas, jog jų šalyje pagaminti ginklai ir šaudmenys gali būti naudojami Ukrainoje, taip pažeidžiant Seulo politiką nepardavinėti ginklų kariaujančioms šalims.

Antradienį Pietų Korėjos gynybos ministras ir JAV gynybos sekretorius pokalbio metu sutarė, kad „didelė dalis dokumentų buvo suklastoti“, teigiama prezidento kanceliarijos Seule išplatintame pranešime.

Jau bent kelias savaites dešimtys dokumentų nuotraukų plinta socialiniuose tinkluose ir susirašinėjimo platformose, tokiose kaip „Twitter“, „Telegram“ ir „Discord“.

2023 04 11 16:30
Spausdinti