Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Antradienio kaleidoskopas: Kupiškio mero kadencijos pabaiga, G 7 susitikimas ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Karolina Gudžiūnienė/BNS
Andrius Puksas.

Svarbiausių gegužės 16-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Kupiškis. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį nutraukė dėl korupcijos nuteisto Kupiškio mero Dainiaus Bardausko įgaliojimus. Laikinasis VRK vadovas Andrius Puksas anksčiau yra sakęs, kad nauji rinkimai greičiausiai vyks rudenį. Lietuvos apeliacinis teismas praėjusią savaitę Kupiškio merą D. Bardauską pripažino kaltu dėl reikalavimo duoti kyšį ir jo priėmimo, prekybos poveikiu, dokumentų klastojimo ir kurstymo suklastoti dokumentą.

D. Bardauskui skirta 25 tūkst. eurų bauda ir atimta teisė ketverius metus dirbti vadovaujamą darbą valstybiniame, privačiame ir viešajame sektoriuje. Pasak Apeliacinio teismo, mero pareigos yra vadovaujamos, todėl meru jis toliau dirbti negalės. D. Bardauskas teismui paskelbus nuosprendį sakė, kad „ieško kartoninių dėžių ir kraunasi daiktus“. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų iškeltas 57-erių D. Bardauskas kovą laimėjo tiesioginius mero rinkimus ir pradėjo trečią kadenciją Kupiškio rajono savivaldybės vadovo poste. Meru pirmąkart jis buvo išrinktas 2015 metais.

G 7. Didžiojo septyneto lyderiai šią savaitę Hirošimoje sieks dar labiau spausti Rusiją dėl karo Ukrainoje ir suformuoti vieningą poziciją dėl augančios Pekino karinės bei ekonominės galios. Per tris dienas truksiantį pirmaujančių išsivysčiusių demokratijų viršūnių susitikimą bus kalbama įvairiausiais klausimais, nuo energijos iki dirbtinio intelekto, bet tarp pagrindinių temų bus priemonės tiems, kas padeda Maskvai mažinti Vakarų vadovaujamų sankcijų poveikį.

Lyderiai taip pat numatys kursą dėl Pekino, pademonstruos vienybę dėl Taivano ir akcentuos būtinybę panaikinti rizikas itin svarbioms tiekimo grandinėms jas diversifikuojant ir mažinant priklausomybę nuo Kinijos. Kartu bus bandoma vengti toliau kurstyti įtampą.

Vokietiją, Japoniją, Jungtines Valstijas, Jungtinę Karalystę, Prancūziją, Kanadą ir Italiją vienijančio G 7 lyderių susitikimas vyks Hirošimoje gegužės 19–21 d.

Artimieji Rytai. Saudo Arabijos karalius Salmanas pakvietė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį kaip garbės svečią dalyvauti šią savaitę karalystėje vyksiančiame arabų viršūnių susitikime, dpa sakė diplomatiniai šaltiniai Rijade. Viršūnių susitikimas penktadienį vyks Saudo Arabijos pakrantės mieste Džidoje. Šaltiniai teigė, kad tai bus galimybė Saudo Arabijos sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui aptarti su V. Zelenskiu būdus, kaip užbaigti karą Ukrainoje, ir ieškoti bendro pamato, kuris leistų pradėti Maskvos ir Kyjivo derybas. Kol kas jokio patvirtinimo iš Kyjivo negauta.

Penktadienio viršūnių susitikimas taip pat bus pirmasis, kai į Arabų lygą vėl buvo priimta Sirija – ji grįžo daugiau nei po dešimtmečio, kai jos narystė dėl pilietinio karo buvo sustabdyta. Į viršūnių susitikimą pakviestas Sirijos prezidentas Basharas al Assadas. Vakaruose derybos su Sirijos valdovu vis dar nėra svarstomos. Prieš 12 metų, reaguodamos į B. Al Assado smurtinį susidorojimą su antivyriausybiniais protestais, vėliau peraugusiais į pilietinį karą, Europos Sąjunga ir kitos šalys įvedė Sirijai plačias sankcijas.

Viršūnių susitikimas taip pat rengiamas tokiu metu, kai naftos turtinga Saudo Arabija ir jos regioninis varžovas Iranas kovo mėnesį susitarė atkurti ryšius.

Kruvina nafta. Rusijos naftos eksportas balandį išaugo iki aukščiausio lygio nuo jos invazijos į Ukrainą ir, nepaisant Vakarų sankcijų, pajamos padidėjo 1,7 mlrd. JAV dolerių, antradienį pranešė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA). Paryžiuje įsikūrusi organizacija paskelbė, kad praėjusį mėnesį Rusijos eksportas padidėjo 50 tūkst. barelių per dieną, iki 8,3 mln. barelių per dieną, ir svarsto, kad šalis galbūt nesumažino gavybos apimties tiek, kiek planavo.

„Iš tiesų Rusija gali didinti apimtį, kad kompensuotų prarastas pajamas“, – teigiama TEA mėnesinėje naftos rinkos ataskaitoje. Šalies pajamos iš naftos eksporto balandį išaugo 1,7 mlrd. JAV dolerių, iki 15 mlrd. JAV dolerių. Visgi šis skaičius buvo 27 proc. mažesnis nei to paties 2022 m. mėnesio rodiklis. Rusijos mokesčių įplaukos iš naftos ir dujų sektoriaus per metus sumažėjo 64 proc., pridūrė agentūra.

Didžiojo septyneto šalys ir Australija, bendradarbiaudamos su Europos Sąjunga, nustatė viršutines Rusijos naftos produktų ir naftos kainų ribas, siekdamos sumažinti pagrindinį karo su Ukraina finansavimo šaltinį. ES taip pat įvedė pagrindinio šalies naftos eksporto embargąl.

Atsakydama į tai, Rusija pagrasino netiekti naftos šalims ir įmonėms, kurios laikosi viršutinės kainų ribos. Ji taip pat paskelbė apie gavybos sumažinimą 500 tūkst. barelių per dieną, o jos sąjungininkės OPEC+ naftos gamintojų grupėje, įskaitant Saudo Arabiją, taip pat sutiko sumažinti gavybą.

2023 05 16 16:30
Spausdinti