Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Antradienio kaleidoskopas: politinė krizė Lietuvoje, euro zona ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Marius Morkevičius/ELTA
Seimas.

Svarbiausių gegužės 23-iosios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Savivaldos drama. Įsibėgėjus visuomenininko Andriaus Tapino projektui Skaidrinam, savivaldos tarybų lėšų įsisavinimo tyrimas sukėlė politinę krizę. Antradienio rytą koalicijos partneris, Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas sakė, kad negali pasakyti, ar šiandien Seime ir Vyriausybėje dar veikia vieninga valdančioji koalicija. Ilgametis Seimo narys akcentavo, kad TS-LKD prezidiumas nederino siūlymo rengti išankstinius rinkimus nei su liberalais, nei su „laisviečiais“. Todėl E. Gentvilas nesistebėjo, kad ir opozicija neatsiliepė į G. Landsbergio kvietimą aptarti šią iniciatyvą – anot liberalų seniūno, TS-LKD pirmininkas niekada nekvietė valdančiosios daugumos partnerių į jokius pasitarimus.

Premjerė Ingrida Šimonytė nekeičia savo pozicijos ir mano, kad visų pirma turi būti sprendžiama dėl pirmalaikių Seimo rinkimų, o jei tam nebus pritarta, dėl Vyriausybės atsistatydinimo. Ji teigė nesutiksianti eiti į šios kadencijos Seimą tikrintis pasitikėjimo.

Valdančiųjų konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad, atsistatydinus dabartinei Vyriausybei, naujojo Ministrų kabineto formavimas bus prezidento Gitano Nausėdos rankose. „Čia yra prezidento prerogatyva. Prezidentas pirmiausia, atsistatydinus Vyriausybei, paskelbia laikinai vadovauti vadovą arba vadovę ir tada jisai po konsultacijų su frakcijomis teikia kažkam formuoti Vyriausybę“, – interviu BNS antradienį sakė G. Landsbergis. Pasak jo, bet kokie scenarijai po dabartinės Vyriausybės atsistatydinimo šiuo metu yra hipotetiniai.

Euro zona. Ekonomikos augimas euro zonoje gegužę sulėtėjo labiausiai per tris mėnesius, sumenkus pramonės gamybai. Penktą mėnesį iš eilės augimas 20 šalių bendros valiutos zonoje išliko teigiamas, tačiau gegužę jis buvo mažiausias nuo vasario. Infliacija išlieka atkakliai aukšta, todėl Europos Centrinis Bankas jaučia spaudimą kelti bazines palūkanų normas.

Kalbant apie euro zonos ekonomikos augimą, gegužę pirmavo galiūnės Vokietijos paslaugų sektorius. Privataus sektoriaus veikla čia augo stipriausiai per 13 mėnesių, nors apdirbamoji pramonė smarkiai sumažėjo. Prancūzijoje, antroje pagal dydį euro zonos ekonomikoje, bendras veiklos augimas sulėtėjo iki žemiausio lygio per keturis mėnesius, o paslaugų ir gamybos sektoriai susilpnėjo.

Rusija ir Kinija. Rusijos energijos tiekimas į Kiniją šiais metais turėtų išaugti 40 proc., antradienį pareiškė ministro pirmininko pavaduotojas Aleksandras Novakas, Maskvai siekiant stiprinti ryšius su Pekinu, Vakarams įvedant vis naujų sankcijų. A. Novakas į Šanchajų atvyko kartu su delegacija, lydinčia Rusijos ministrą pirmininką Michailą Mišustiną.

Rusijos ir Kinijos verslo forume A. Novakas sakė, kad energetika yra pagrindinis bendradarbiavimo su Kinija ramstis, ir pridūrė, kad šiais metais tiekimas padidės maždaug 40 procentų. Jis taip pat pabrėžė, jog Rusija ir Kinija diskutuoja apie planus bendradarbiauti dėl „trūkstamos technologinės įrangos tiekimo“, o tai yra akivaizdi nuoroda į trūkumus, kuriuos Rusija patiria dėl sankcijų.

Sudanas. Liudininkai Sudano sostinėje pranešė apie susirėmimus ir oro antskrydžius, praėjus kelioms minutėms po to, kai pirmadienio vakarą įsigaliojo savaitę truksiančios humanitarinės paliaubos, o po šaudymo ir sprogimų, kurie visą dieną drebino Chartumą, vis dar tvyrojo dūmų kvapas. Visas anksčiau paskelbtas paliaubas kariaujantys generolai pažeidė, tačiau Jungtinės Valstijos ir Saudo Arabija, kurios tarpininkavo sudarant susitarimą, teigė, kad šios paliaubos yra kitokios, nes jas „pasirašė šalys“ ir jas palaikys „ugnies nutraukimo stebėsenos mechanizmas“.

Vienas liudininkas iš Chartumo pietuose esančio miesto pranešė, kad prieš pat įsigaliojant paliauboms buvo surengtas oro antskrydis, po kurio įsivyravo tyla. Daugiau nei penkias savaites trunkančio karo metu oro antskrydžiai ir apšaudymas paprastai nurimdavo naktimis. Anksčiau pirmadienį sostinės gyventojai, nerimaujantys dėl paliaubų, per kurias galėtų susisiekti su įstrigusiais giminaičiais, pabėgti į saugią vietą ar gauti humanitarinę pagalbą, teigė, kad mažai kas rodo, jog kovotojai ruošiasi padaryti pertrauką, ir 37 dieną iš eilės pranešė apie oro antskrydžius ir priešlėktuvinę ugnį.

2023 05 23 16:30
Spausdinti