Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Antradienio kaleidoskopas: Vokietijos gynybos ministro vizitas, auganti įtampa tarp JAV ir Kinijos ir kiti svarbiausi dienos įvykiai
BNS
ELTA
IQ
Julius Kalinskas/ELTA
Borisas Pistorius.

Svarbiausių kovo 7-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

NATO. Antradienį Lietuvoje lankėsi Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas. Pabradėje jis žurnalistams sakė, kad brigadai dislokuoti Lietuvoje yra būtina infrastruktūra, įskaitant ir karių apgyvendinimą su šeimomis, o nuolatinis Vokietijos brigados dislokavimas Lietuvoje priklauso nuo NATO pozicijos.

„Tai ne tiek klausimas, ką Vokietija planuoja, o veikiau, ką NATO laiko reikalinga. Mes turime priskirtą brigadą Lietuvai ir Lietuva jau pradėjo infrastruktūros įrengimo procesus, kurie yra reikalingi“, – kalbėjo jis. Taip pat akcentavo, kad brigadai reikia 5 tūkst. karių, „keleto batalionų šarvuotų transporto priemonių“.

Savivaldos rinkimai. Vyriausioji rinkimų komisija antradienį nusprendė pašalinti iš savivaldos rinkimų į antrąjį turą patekusį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatą į Anykščių rajono merus Kęstutį Tubį, kuris vasario mėnesį teismo pripažintas kaltu dėl korupcijos. LVŽS kandidatas į Anykščių rajono merus K. Tubis pirmajame rinkimų ture surinko 29,39 proc. rinkėjų balsų ir pateko į antrąjį rinkimų turą su socialdemokratų kandidatu į merus Dainiumi Žiogeliu.

Kinija ir JAV. Kinijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad Kinijos ir JAV santykiai „smarkiai pašlijo“, ir įspėja apie galimą konfliktą. Pasak Qin Gango, JAV suvaržymai nepadarys Amerikos didingos ir nesustabdys Kinijos atgimimo. Didėjant įtampai tarp šių šalių, pirmadienio vakarą pasirodė pranešimų, kad Kinijos vadovas Xi Jinpingas, kuris rengiasi pradėti trečią iš eilės prezidento kadenciją, sakydamas kalbą metinės politinės konferencijos delegatams smerkė JAV vadovaujamą „Kinijos slopinimą“.

„Jungtinių Valstijų vadovaujamos Vakarų šalys vykdo įvairiapusišką Kinijos sulaikymą, apsuptį ir slopinimą, ir tai nulėmė beprecedenčius sunkius iššūkius mūsų šalies vystymuisi“, – sakė Xi Jinpingas.

Sankcijos smurtui. ES pirmą kartą įvedė sankcijas dėl smurto prieš moteris ir mergaites. Baudžiamosios priemonės, be kita ko, nukreiptos prieš radikalaus islamo Talibano režimo Afganistane ministrus bei aukštus Rusijos kariuomenės ir policijos atstovus, nurodoma sankcijų sąraše, su kuriuo antradienį Briuselyje susipažino agentūra AFP. Sankcijos pritaikytos devyniems asmenims ir trims institucijoms – įšaldytas jų turtas ir paskelbtas kelionių draudimas.

Į sankcionuojamų asmenų sąrašą, be kitų, pateko Afganistano aukštesniojo mokslo ministras Neda Mohammedas Nadimas bei „dorybių propagavimo ir ydų prevencijos“ ministras šeichas Muhammadas Chalidas Hanafi. ES abu šiuos Talibano narius kaltina engiant moteris ir mergaites ir sistemingai neleidžiant joms mokytis mokyklose ir universitetuose. Rusijos kariuomenės ir policijos atstovai, kuriems pritaikytos sankcijos, be kita ko, vaikė prieš Ukrainos karą protestuojančias moteris ir kai kurias atvejais naudojo seksualinį smurtą prieš demonstrantes. Sankcijos taip pat įvestos atsakingiems asmenims iš Sudano ir Mianmaro bei moterų kalėjimui Irane. Sankcijų sąrašas turėtų įsigalioti, kai antradienį bus paskelbtas oficialiame ES leidinyje.

2023 03 07 16:30
Spausdinti