Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Antras iš eilės – rimtų nemalonumų turi dar vienas Brazilijos prezidentas
BNS
(AP nuotr.).

Pernai rugpjūtį iš susikompromitavusios tuometinės Brazilijos prezidentės Dilmos Rousseff prezidento pareigas perėmusiam Micheliui Temerui pareikšti kaltinimai kyšininkavimu. Susidariusi padėtis gali įstumti šalį į naują ir galbūt ilgą politinį sąmyšį.

Generalinio prokuroro Rodrigo Janoto pareikštas kaltinimas kyšininkavimu išstūmė M.Temerą į didžiulio kyšininkavimo skandalo, purtančio šalį jau treji metai, priešakines pozicijas. Nors vykdant didelio masto tyrimą narstomi ir kelių buvusių Brazilijos prezidentų bei dešimčių kitų politikų veiksmai, M.Temeras yra pirmas lyderis per šalies istoriją, kuriam tebeeinant pareigas pateikiami kriminaliniai kaltinimai. M.Temeras „pažeidė savo pareigas valstybei ir visuomenei“, rašė R.Janotas, paminėdamas „gausius“ įrodymus, kad prezidentas paėmė kyšių. Kad M.Temerą būtų galima teisti, iš pradžių Kongreso žemieji rūmai turi dviejų trečdalių dauguma patvirtinti R.Janoto kaltinimą. Tada M.Temero įgaliojimai būtų sustabdyti šešiems mėnesiams, kol vyks teismas. R.Janotas taip pat aiškinasi, ar M.Temeras trukdė teisingumui ir priklausė nusikalstamai grupuotei. Tokius kaltinimus jis gali pateikti vėliau, tuo užtikrindamas ilgalaikį teisinį puolimą. Tačiau M.Temero padėjėjai reiškia įsitikinimą, kad prezidentas turi pakankamą paramą Kongrese ir kad kaltinimai jam bus atmesti. Pirmieji po vizito Rusijoje ir Norvegijoje prezidento komentarai buvo kupini pasitikėjimo. „Jokio atsarginio plano nėra, – sakė jis per naujo įstatymo pasirašymo ceremoniją sostinėje Brazilijoje. – Niekas mūsų nesunaikins – nei manęs, nei mūsų ministrų.“ Konsultavimo politinės rizikos klausimais firma „Eurasia Group“ nurodo, jog yra 70 proc. tikimybė, kad M.Temeras dirbs iki savo kadencijos pabaigos 2018 metais „Temeras tebeturi pakankamą paramą Kongrese (mažiausiai trečdalį, 172 balsus), kad apsigintų nuo kaltinimų, – sakoma „Eurasia Group“ analizėje. – Daugumai parlamentarų, nors dabar ir yra mažiau paskatų atvirai remti Temero vyriausybę, yra dar mažiau paskatų pašalinti Temerą iš jo posto.“

Nepopuliariausias

Naujausiais duomenimis, M.Temero darbui dabar pritaria tik 7 proc. brazilų – mažiau nei pritarė nepopuliariai jo pirmtakei, buvusiai kairiųjų prezidentei Dilmai Rousseff. M.Temeras ją pakeitė pernai, kai prezidentė buvo atstatydinta. Apkaltą prezidentei dėl biudžeto taisyklių pažeidimų inicijavo jo centro dešinės sąjungininkai Kongrese. Prezidento postą M.Temeras perėmė žadėdamas atkurti politinį stabilumą ir rinkos reformomis išvesti Braziliją iš didžiausios per visą istoriją recesijos. Vis dėlto politinis kapitalas, kurio jam reikia šioms reformoms, įskaitant itin nepopuliarų pasiūlymą mažinti dosnias pensijas ir švelninti darbo įstatymus, sparčiai mažėja. Šiuo metu Kongreso žemieji rūmai nedega troškimu jį nušalinti. Aiškaus kandidato į valstybės vadovo vietą nėra; kiti rinkimai numatomi 2018 metų spalį. Be to, daug kitų svarbių Kongreso veikėjų patys stengiasi atremti jiems reiškiamus įtarimus korupcija. Tačiau dėl R.Janoto sprendimo atskirai pateikti kaltinimus krizė galėtų užsitęsti. Tai susilpnintų paramą M.Temerui ir Kongreso pritarimas jo teismui būtų labiau tikėtinas. Ilgai kunkuliuojantis skandalas taip pat galėtų pakurstyti pasipiktinimą gatvėse. Kaltinimas kyšininkavimu yra susijęs su prezidento buvusio artimo padėjėjo areštu, kurio metu jis turėjo grynųjų prikimštą lagaminą. Pasak prokurorų, tai buvo mėsos perdirbimo įmonės JBS vadovų kyšių M.Temerui dalis. R.Janoto dokumentuose Aukščiausiajam Teismui M.Temeras kaltinamas paėmęs 500 tūkst. realų (maždaug 135 tūkst. eurų) kyšį. Toks pats skandalingas yra įtarimas, kad M.Temeras pritarė planui su JBS pirminės įmonės „J&F“ savininku Joesley Batista sumokėti už tylą vienam dėl korupcijos įkalintam politikui. J.Batista slapta įrašė, kaip M.Temeras esą aptarinėja tą mokestį už tylėjimą, ir pagal susitarimą su prokurorais jiems šį įrašą perdavė, tikėdamasis švelnesnio sprendimo savo paties korupcijos byloje. Dar vienas M.Temero pozicijų silpnėjimo ženklas buvo eksprezidento Fernando Henrique Cardoso, svarbaus jo valdančiosios koalicijos veikėjo, raginimas jam atsistatydinti ir padėti Brazilijai surengti naujus rinkimus. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 27 14:30
Spausdinti